light rain
8°C
27.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1056
usd
112.0199
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

OВАЈ ОБИЧАЈ ТРЕБА ДА ИСПОШТУЈЕТЕ НА СВЕТОГ САВУ За празник се спремају управо ове переце

26.01.2025. 10:05 10:19
Пише:
Извор:
Телеграф/Дневник
perece
Фото: freepik.com

Свети Сава је један од најважнијих и највољенијих светаца у српској православној традицији, а његов дан, 27. јануар, прославља се широм Србије.

Поред богослужења и свечаности, овај дан је прилика за породична окупљања, при чему се одржавају многе лепе традиције.

Један од најлепших обичаја на Светог Саву је прављење светосавских переца, које се приређују у многим домаћинствима и то, као симбол светости и благослова, често се дарују члановима породице и пријатељима.

Светосавске переце, обично у облику слова „С” или једноставног круга, обележавају не само љубав и поштовање према светитељу, већ и снагу породичне традиције и заједништва. Овај обичај је врло популаран у српским домовима, а домаћице поносно преносе рецепт са генерације на генерацију.

Састојци
500 г брашна
250 мл млаке воде
1 кашичица шећера
1 кашичица соли
2 кашичице сухог квасца
3 кашичице уља
1 јаје (за премазивање)
1 кашичица млека (за премазивање)

Припрема
У млаку воду додајте шећер и квасац, па оставите да одстоји око 10 минута, док се квасац не активира и запени.

У већој посуди помешајте брашно и со, а затим додајте активирани квасац и уље. Замесите глатко и мекано тесто. Ако је потребно, додајте још мало брашна, али пазите да тесто не буде превише тврдо.

Покријте тесто чистом кухињском крпом и оставите да одмара на топлом месту око 1 сат, док не удвостручи своју запремину.

Када је тесто нарасло, поделите га на мање куглице и формирајте преце. То можете учинити тако што ћете сваки комадић теста обликовати у дугачку лоптицу, па је савити у облику слова „С” или једноставног круга.

Ставите переце на плех обложен папиром за печење и оставите их да одстоје још 15 минута.

У међувремену, загрејте рерну на 180°Ц.

Пре него што ставите переце у рерну, премажите их умућеним јајетом помешаним са мало млека, да би им боја била лепа и златна.
Пеците переце 15-20 минута, док не добију златно-смеђу боју.

Када су светосавске переце готове, послужите их топле, уз чај, кафу или неку другу омиљену напитак. Ове переце не само да су укусне, већ и уједињују породицу у припреми и уживању у светосавској традицији.

Извор:
Телеграф/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар