ОВАЈ ЧУДЕСНИ НАПИТАК ИМАТЕ У ФРИЖИДЕРУ Научници потврдили СМАЊУЈЕ РИЗИК ОД ДИЈАБЕТЕСА
Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) одлуком, која се припремала готово пет година, дозволила је произвођачима јогурта да наводе да та намирница може да смањи ризик од дијабетеса типа 2, преноси CNN.
Одлука, донета у петак, означава прву научну тврдњу коју је та савезна агенција издала за јогурт, али која је мање снаге јер, иако је "поткрепљена знанственим доказима, не задовољава строжи стандард" научне усаглашености, наводи ФДА.
"Како бисмо осигурали да те тврдње не доведу у заблуду, морају бити попраћене одрицањем од одговорности или другим примереним језиком, како би се потрошачима тачно пренео ниво научних доказа који подупиру тврдњу."
Најмање 2 шоље недељно
У случају јогурта прихваћено је да, према ограниченим научним доказима, редовно конзумирање јогурта, најмање 2 шоље недељно, може смањити ризик од болести која погађа око 462 милиона људи широм света.
ФДА је закључио на темељу две студије да је та препоручена количина јогурта потребна за постизање наведеног учинка.
Направљен од млека ферментираног бактеријама или пробиотицима Lactobacillus булгарицус и Strеptococcus thеrmophilus, јогурт је богат калцијумом, протеинима, витаминима Б и минералима, укључујући магнезијум, фосфор и калијум.
Овај потез долази као одговор на петицију из 2018. коју је поднела компанија за храну и пиће Даноне North Америца. Поднесак је покренуо ФДА на преглед постојећих истраживања о односима између јогурта и дијабетеса типа 2, наводи се у саопштењу за јавност.
"Петиција да се допусти квалификованој здравственој тврдњи која се односи на дијабетес типа 2 да се појави на налепницама јогурта поткрепљена је одговарајућим корацима и укључивала је рецензирана истраживања која подупиру њихову петицију", рекла је др Каролина Пасерело, регистрована дијететичарка нутриционисткиња и инструкторка на Факултету здравствених и рехабилитационих наука Универзитета у Питсбургу.
Научници нису баш сигурни
Начин на који су истраживања проведена "значи да не можемо са сигурношћу рећи да постоји узрочна веза, већ више корелација између дијабетеса типа 2 и јогурта, рекла је Каролина.
ФДА ретко доноси одлуке да дозволи овакав тип научних тврдњи и у прошлој декади учинио је то само за 10 намирница, укључујући какао прах с високим процентом флавонола за смањени ризик од кардиоваскуларних болести и одређене производе од бруснице за смањене изгледе за понављање инфекција мокраћних канала код жена.
Сваки јогурт може се позвати на ФДА-ову научну тврдњу све док користи тачан текст који је одредила агенција. Висока конзумација додатог шећера повезана је с већим ризиком од развоја дијабетеса типа 2, према више студија.
Сумњи у ову тврдњу придодаје чињеница да је узрок дијабетеса типа 2 вишеструки, па иако јогурт може бити дио здраве исхране за одржавање телесне тежине, „очекивати да ће јогурт сам по себи бити узрочно повезан с превенцијом дијабетеса нема смисла изван контекста исхране у целини.