Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVAJ ČUDESNI NAPITAK IMATE U FRIŽIDERU Naučnici potvrdili SMANJUJE RIZIK OD DIJABETESA

04.03.2024. 10:28 10:31
Piše:
Foto: Pixabay, ilustracija

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odlukom, koja se pripremala gotovo pet godina, dozvolila je proizvođačima jogurta da navode da ta namirnica može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2, prenosi CNN.

Odluka, doneta u petak, označava prvu naučnu tvrdnju koju je ta savezna agencija izdala za jogurt, ali koja je manje snage jer, iako je "potkrepljena znanstvenim dokazima, ne zadovoljava stroži standard" naučne usaglašenosti, navodi FDA.

"Kako bismo osigurali da te tvrdnje ne dovedu u zabludu, moraju biti popraćene odricanjem od odgovornosti ili drugim primerenim jezikom, kako bi se potrošačima tačno preneo nivo naučnih dokaza koji podupiru tvrdnju."

Najmanje 2 šolje nedeljno

U slučaju jogurta prihvaćeno je da, prema ograničenim naučnim dokazima, redovno konzumiranje jogurta, najmanje 2 šolje nedeljno, može smanjiti rizik od bolesti koja pogađa oko 462 miliona ljudi širom sveta.

FDA je zaključio na temelju dve studije da je ta preporučena količina jogurta potrebna za postizanje navedenog učinka.

Napravljen od mleka fermentiranog bakterijama ili probioticima Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, jogurt je bogat kalcijumom, proteinima, vitaminima B i mineralima, uključujući magnezijum, fosfor i kalijum.

Ovaj potez dolazi kao odgovor na peticiju iz 2018. koju je podnela kompanija za hranu i piće Danone North America. Podnesak je pokrenuo FDA na pregled postojećih istraživanja o odnosima između jogurta i dijabetesa tipa 2, navodi se u saopštenju za javnost.

"Peticija da se dopusti kvalifikovanoj zdravstvenoj tvrdnji koja se odnosi na dijabetes tipa 2 da se pojavi na nalepnicama jogurta potkrepljena je odgovarajućim koracima i uključivala je recenzirana istraživanja koja podupiru njihovu peticiju", rekla je dr Karolina Paserelo, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja i instruktorka na Fakultetu zdravstvenih i rehabilitacionih nauka Univerziteta u Pitsburgu.

Naučnici nisu baš sigurni

Način na koji su istraživanja provedena "znači da ne možemo sa sigurnošću reći da postoji uzročna veza, već više korelacija između dijabetesa tipa 2 i jogurta, rekla je Karolina.

FDA retko donosi odluke da dozvoli ovakav tip naučnih tvrdnji i u prošloj dekadi učinio je to samo za 10 namirnica, uključujući kakao prah s visokim procentom flavonola za smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i određene proizvode od brusnice za smanjene izglede za ponavljanje infekcija mokraćnih kanala kod žena.

Svaki jogurt može se pozvati na FDA-ovu naučnu tvrdnju sve dok koristi tačan tekst koji je odredila agencija. Visoka konzumacija dodatog šećera povezana je s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, prema više studija.

Sumnji u ovu tvrdnju pridodaje činjenica da je uzrok dijabetesa tipa 2 višestruki, pa iako jogurt može biti dio zdrave ishrane za održavanje telesne težine, „očekivati da će jogurt sam po sebi biti uzročno povezan s prevencijom dijabetesa nema smisla izvan konteksta ishrane u celini.

Piše:
Pošaljite komentar
SVI JE ZNAMO KAO DODATAK JELIMA ALI... Ova moćna biljka smanjuje i rizik od dijabetesa i bolesti srca

SVI JE ZNAMO KAO DODATAK JELIMA ALI... Ova moćna biljka smanjuje i rizik od dijabetesa i bolesti srca

17.02.2024. 23:30 23:32