overcast clouds
13°C
27.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОТРОВ ВРЕБА ИЗ ПЕК ПАПИРА Ако припремате јело, поведите рачуна о овоме

27.02.2025. 10:53 10:59
Пише:
Извор:
krstarica.com
pečenje
Фото: pixabay.com, ilustracija

Да ли је пек папир заиста сигуран за кување? Ево шта треба да знате

Пек папир, познат и као папир за печење, неизоставан је у многим кухињама због своје отпорности на топлоту и нелепљивости. Глобална индустрија пек папира вреди преко 960 милиона долара, што указује на његову широку употребу. Међутим, да ли сте се икада запитали колико је заиста безбедан? У овом тексту откривамо могуће ризике коришћења пек папира и нудимо здравије и еколошки прихватљивије алтернативе за кување и печење.

Од чега је направљен пек папир?

Пек папир пролази кроз посебан процес који му даје отпорност на маст, влагу и топлоту. Најчешће је премазан силиконом, што побољшава и његова нелепљива својства.

Зашто треба бити опрезан с пек папиром?

Иако олакшава припрему хране, пек папир може представљати одређене здравствене ризике.

Проблем са избељивањем

Многи произвођачи користе процес избељивања при производњи пек папира, што може довести до присуства диоксина – токсичне супстанце која се ослобађа при високим температурама.

Изложеност диоксину: Научне студије повезују диоксин с поремећајима у развоју и репродукцији. Једном када се унесе у организам, може се складиштити у масном ткиву и остати тамо чак 7 до 11 година.

Ризик од силиконског премаза

Силиконски премаз, иако отпоран на топлоту, такође може бити потенцијално штетан по здравље.

Утицај силикона на здравље: Силиконски производи имају у себи као битан састојак силицијум-диоксид. Када се силикони загреју, нарочито у контакту с уљима, могу ослобађати одређене хемикалије.

Став ФДА: Америчка управа за храну и лекове (ФДА) је још 1979. године означила силицијум-диоксид као безбедан за контакт с храном, али касније студије нису спроведене како би се проценило да ли сам силикон може испуштати хемикалије у храну.

Силоксани као потенцијални ризик: Студије су показале да силоксани из силиконских флашица за бебе и посуђа могу прећи у храну. Они су повезани с ризиком од рака и хормонских поремећаја.

Здравије алтернативе

Ако желите сигурније опције за припрему хране, размислите о следећим алтернативама:

Нерђајући челик – дуготрајан, безбедан и нереактиван материјал, одличан за печење.

Керамички судови – равномерно распоређују топлоту и могу се користити и за сервирање.

Стаклене посуде – омогућавају визуелну контролу хране док се пече и лако се одржавају.

Силиконске подлоге без штетних једињења – за вишекратну употребу, издржљиве на високим температурама и еколошки прихватљиве.

Бакрено посуђе – брзо и равномерно загревање, идеално за печење.

Ако волите роштиљање, кедрове облоге су одлична замена за пек папир – додају богату димљену арому без ризика од потенцијално штетних хемијских супстанци.

Правилним избором до здравља

Иако пек папир може бити практичан, важно је разумети потенцијалне ризике његовог коришћења. Процес избељивања и силиконски премаз могу довести до ослобађања штетних супстанци у храну.

Одабиром алтернативних материјала, као што су нерђајући челик, стакло или нетоксичне силиконске подлоге, можете створити сигурније и здравије окружење у кухињи.

Наше свакодневне навике у кухињи имају огроман утицај на здравље – зато бирајмо мудро.

Извор:
krstarica.com
Пише:
Пошаљите коментар