ОМИЉЕНА САЛАТА СРБА СТВАРА ПРОБЛЕМЕ: Парадајз и краставац заједно нису добри за организам
Краставци, парадајз, мирођија, со и бибер по укусу, мало биљног уља једноставна, укусна и веома популарна салата већ неколико година изазива бројне контроверзе.
Руска нутриционисткиња Алена Паретску објашњава у чему је тајна.
Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза са зеленилом, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помешају у једној салати могу делимично неутралисати.
Верује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цревима. Ово може изазвати надимање и иритацију дигестивног тракта објашњава нутриционисткиња.
Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамин.
Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осетљивим цревима ова салата може изазвати дијареју.
Још једна тачка краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав.
Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обе врсте поврћа.
Informеr.rs/ Дневник