Немојте јести било шта за вечеру! ЉУДИ преко 50 година треба да једу ОВЕ ТРИ намирнице како би дуже живели и боље се осећали
Откривамо које 3 нaмирнице које људи преко 50 година треба да једу за вечеру.
Људи старији од 50 година често се жале на проблеме са спавањем. Истраживања показују да је у две трећине случајева то због лоше исхране. На крају крајева, ако свом систему за варење дате превише задатка за вечером, он ће радити целу ноћ, варећи храну и спречавајући вас да заспите.
Оно што једемо увече заиста има велики утицај на наш сан и здравље. На пример, превише масна или јако зачињена вечера повећава оптерећење панкреаса и јетре, што може изазвати озбиљне проблеме.
Али то, наравно, не значи да морате одустати од вечере. На крају крајева, ако одете у кревет гладни, биће тешко заспати.
1. Морска риба
Морска риба је одлична опција за вечеру након 60. Богат је свим потребним за организам и лако је сварљив.
Морска риба је добра за срце, помаже у одржавању нормалног нивоа шећера у крви, спречава стварање штетних масти, уклања штетне материје из организма, јача одбрамбене снаге организма, побољшава функцију штитне жлезде и успорава старење. У Јапану, где људи живе најдуже на свету, уобичајено је да се за вечеру једе морска риба.
Веома је важно одабрати методе кувања које узимају у обзир корисна својства рибе.
Рибу је најбоље кувати на пари или пећи у рерни са минималном количином зачина. Пирјано поврће или свежа салата су савршени као прилог. Али пиринач или пире кромпир могу да успоре варење, па је најбоље да их избегавате за вечеру. Исто важи и за хлеб – боље га јести у првој половини дана.
Неке врсте риба су склоне акумулацији живе, а што је риба старија, више живе садржи. Због тога је боље дати предност овој врсти рибе, као што је, на пример, ослић или полоцк средње величине.
2. Свежи сир
Свежи сир је један од највреднијих млечних производа јер је богат калцијумом који помаже у јачању костију. Ово је посебно важно за старије особе, јер се често суочавају са озбиљним обољењима попут остеопорозе. Калцијум у свјежем сиру одржава здравље костију, смањујући ризик од прелома.
Свежи сир је такође богат витаминима Б, који су корисни за нервни систем, јетру и кардиоваскуларни систем.
Свјежи сир такође садржи доста фосфора, који игра важну улогу у снабдевању организма енергијом. Ако се брзо умарате или осећате слабост, може помоћи фосфор: јача нервни систем, повећава издржљивост и благотворно делује на функцију мишића.
Вечерња порција свјежег сира може бити одлична замјена за обилну вечеру, обезбјеђујући неопходне хранљиве материје без додатног оптерећења за пробавни систем.
3. Ораси
Орашасти плодови садрже комплетан сет витамина, важних микроелемената и незасићених масних киселина неопходних за добро функционисање нервног система и целог организма.
Поред тога, орашасти плодови садрже мелатонин, хормон спавања који вам помаже да заспите брже и побољшавате квалитет сна.
Посебно су корисни пињоли, индијски ораси, бадеми, ораси, лешници и пистаћи.
Орашасти плодови су одлична дијетална ужина пре спавања. Да бисте осетили ситост, довољно је појести малу шаку орашастих плодова. Важан услов је да се ораси морају јести сирови. Осим тога, нутриционисти препоручују да их потопите пре јела, а преноси Стил.Курир.