light rain
3°C
05.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1155
usd
113.9588
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕЦЕПТ

ОВО ЈЕ НАЈБОЉА ВЕЧЕРА НА СВЕТУ Старинско, укусно јело које обнавља снагу после напорног дана

03.01.2025. 21:54 21:57
Пише:
Извор:
Kurir.rs
цицвара
Фото: Youtube printscreen/ Herceg Televizija

Овај старински рецепт за цицвару долази из времена када се ово јело често припремало сваке вечери. Цицвара је била неизоставан део кухиње српског, црногорског, крајишког и источнохерцеговачког поднебља.

Прави се од жутог или белог кукурузног брашна, уз додатак кајмака или сира, зависно од регије у којој се припрема.

Једна тајна старинског рецепта за цицвару је у квалитету кајмака. Што је кајмак маснији и кремастији, то ће цицвара бити укуснија. Верује се да је ово јело изванредно за пробаву, због чега му дају назив „мелем за црева“.

Састојци:

– 2 дл воде

– 2 дл млека

– 300-400 г сира шкрипаца или кајмака

– 8 кашика белог кукурузног брашна

– 1 кашика масти нерастопљене (ако се користи кајмак не треба)

– 1 кашичица соли

– кашика меда

Припрема:

Сипати млеко, воду и маст у шерпу и ставити да прокува, па додати сир и со, а затим добро промешати. Кад поново прокува, смањити температуру, сипати кукурузно брашно и непрекидно мешати да полако крчка десетак минута. Кад се по дну посуде „ухвати“ смеса, као да се мало лепи и добија текстуру „жваке“, готова је.

Најлепша је врућа. Може да се послужи уз киселу павлаку, јогурт или кисело млеко, а може и да се направи салата по жељи.

Пријатно и јавите нам како вам се допао рецепт!

(kurir.rs/ Krstarica)

Извор:
Kurir.rs
Пише:
Пошаљите коментар