broken clouds
10°C
30.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1557
usd
112.4119
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕМА ПРАЗНИКА БЕЗ ОВИХ КОЛАЧА: Шапице ће вас вратити у детињство!

30.12.2024. 13:50 14:05
Пише:
Извор:
Дневник
сапе
Фото: Dnevnik.rs

Оне старије ови колачи враћају у детињство, па што не бисмо онда учинили и да новим генерацијама детињство остане у успомени и по њима.

Поред обланди, ванилица и других ситних колача, шапице су свакако најпрепознатљивије.

Припрема је једноставна и не изискује много труда, сем што морате да имате калупиће, које, ако их немате, можете да купите на свакој боље снабдевеној пијаци или кинеској радњи.

Поред тога, све се мери на шоље.

Састојци:

два јајета

шоља шећера

шоља млевених ораха

шоља масти (ко пости може маргарин)

брашно

ванилин шећер

прашак за пециво

шапе
Фото: Dnevnik.rs

Припрема:

Имајте у виду да је количина смесе коју ћете припремити довољна за један сет калупића, односно за око 40 колача.

У чинији добро измуте шећер и јаја тако да се шећер скроз истопи. Додајте маст и наставите да мешате, а потом додајте и орахе. Затим постепено додавајте брашно (биће вам потребно око пола килограма), прашак за пециво и добар прстохват соли (много је лепо када једете колач, а под зубом осетите зрнце соли. Контраст сланог и слатког је сјајан).

Наставите руком да мешате смешу све док не почне да вам се не лепи за прсте. Пазите да не ставите превише брашна, иначе ће вам шапице бити претврде.

Потом смешом напуните калупиће, али не до врха, него тек нешто преко половине јер ће нарасти док се пеку. Пеците их на 180 степени двадесетак минута. Знаћете да су готове када порумене. Пазите, лако можете да их препечете.

Кад се мало прохладе, извадите их из калупа, уваљајте их у кристал шећер заједно са ванилин шећером. Наукусније су када одстоје пет-шест дана, тада се просто топе у устима. Због тога планирајте да их спремите раније.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар