NEMA PRAZNIKA BEZ OVIH KOLAČA: Šapice će vas vratiti u detinjstvo!
One starije ovi kolači vraćaju u detinjstvo, pa što ne bismo onda učinili i da novim generacijama detinjstvo ostane u uspomeni i po njima.
Pored oblandi, vanilica i drugih sitnih kolača, šapice su svakako najprepoznatljivije.
Priprema je jednostavna i ne iziskuje mnogo truda, sem što morate da imate kalupiće, koje, ako ih nemate, možete da kupite na svakoj bolje snabdevenoj pijaci ili kineskoj radnji.
Pored toga, sve se meri na šolje.
Sastojci:
dva jajeta
šolja šećera
šolja mlevenih oraha
šolja masti (ko posti može margarin)
brašno
vanilin šećer
prašak za pecivo
Priprema:
Imajte u vidu da je količina smese koju ćete pripremiti dovoljna za jedan set kalupića, odnosno za oko 40 kolača.
U činiji dobro izmute šećer i jaja tako da se šećer skroz istopi. Dodajte mast i nastavite da mešate, a potom dodajte i orahe. Zatim postepeno dodavajte brašno (biće vam potrebno oko pola kilograma), prašak za pecivo i dobar prstohvat soli (mnogo je lepo kada jedete kolač, a pod zubom osetite zrnce soli. Kontrast slanog i slatkog je sjajan).
Nastavite rukom da mešate smešu sve dok ne počne da vam se ne lepi za prste. Pazite da ne stavite previše brašna, inače će vam šapice biti pretvrde.
Potom smešom napunite kalupiće, ali ne do vrha, nego tek nešto preko polovine jer će narasti dok se peku. Pecite ih na 180 stepeni dvadesetak minuta. Znaćete da su gotove kada porumene. Pazite, lako možete da ih prepečete.
Kad se malo prohlade, izvadite ih iz kalupa, uvaljajte ih u kristal šećer zajedno sa vanilin šećerom. Naukusnije su kada odstoje pet-šest dana, tada se prosto tope u ustima. Zbog toga planirajte da ih spremite ranije.