Не бацајте презрело воће; направите воћни сируп
Лето је дивно годишње доба између осталог и зато што нам се пружа јединствена прилика да уживамо у разноликом свежем воћу. Мали проблем је што, због великих врућина, воће често брзо почне и да пропада...
И шта онда урадити с свим тим фантастично укусним и сласним воћем које баш и није у савршено јестивом стању? Па, направити сируп!
Воћни сируп можете да помешате с водом и припремите сјајан напитакпопити, али и да га користитие као прелив на десертима, попут палачинки или вафла.
Основа сирупа су, наравно, воће, вода и шећер, а за његову припрему је потребно неких пола сата.
Ево и како да га сами направите:
1. Прво је потребно загрејати једнаку количину воде и шећера (или мање шећера, ако не волите јако слатко, односно, више, ако желите да сок буде слађи).
2. Потом, припремите воће - очистите га од коштица, ољулите кору...
3. Када вода проври, смањите температуру, убаците воће у воду и шећер.
4. Мешајте док смеса не постане љепљива, односно, сирупаста.
5. У случају да желите ређи сируп - процедите га, а ако сте задовољни густином, оставите како је.
6. Уколико желите здравију варијанту, уместо шећера можете да користите јаворов сируп, а ако се желите да се поиграте с укусима - у мјешавину можете да убаците и мало нане.