Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ne bacajte prezrelo voće; napravite voćni sirup

13.08.2018. 10:00 10:06
Piše:
Foto: pixabay.com

Leto je divno godišnje doba između ostalog i zato što nam se pruža jedinstvena prilika da uživamo u raznolikom svežem voću. Mali problem je što, zbog velikih vrućina, voće često brzo počne i da propada...

I šta onda uraditi s svim tim fantastično ukusnim i slasnim voćem koje baš i nije u savršeno jestivom stanju? Pa, napraviti sirup!

Voćni sirup možete da pomešate s vodom i pripremite sjajan napitakpopiti, ali i da ga koristitie kao preliv na desertima, poput palačinki ili vafla.

Osnova sirupa su, naravno, voće, voda i šećer, a za njegovu pripremu je potrebno nekih pola sata.

Evo i kako da ga sami napravite:

1. Prvo je potrebno zagrejati jednaku količinu vode i šećera (ili manje šećera, ako ne volite jako slatko, odnosno, više, ako želite da sok bude slađi).

2. Potom, pripremite voće - očistite ga od koštica, oljulite koru...

3. Kada voda provri, smanjite temperaturu, ubacite voće u vodu i šećer.

4. Mešajte dok smesa ne postane ljepljiva, odnosno, sirupasta.

5. U slučaju da želite ređi sirup - procedite ga, a ako ste zadovoljni gustinom, ostavite kako je.

6. Ukoliko želite zdraviju varijantu, umesto šećera možete da koristite javorov sirup, a ako se želite da se poigrate s ukusima - u mješavinu možete da ubacite i malo nane.

Piše:
Pošaljite komentar
POTROŠAČKO ĆOŠE Hladno piće i voće najbolji spas od vrućine

POTROŠAČKO ĆOŠE Hladno piće i voće najbolji spas od vrućine

31.07.2018. 09:58 10:01