Ne bacajte prezrelo voće; napravite voćni sirup
Leto je divno godišnje doba između ostalog i zato što nam se pruža jedinstvena prilika da uživamo u raznolikom svežem voću. Mali problem je što, zbog velikih vrućina, voće često brzo počne i da propada...
I šta onda uraditi s svim tim fantastično ukusnim i slasnim voćem koje baš i nije u savršeno jestivom stanju? Pa, napraviti sirup!
Voćni sirup možete da pomešate s vodom i pripremite sjajan napitakpopiti, ali i da ga koristitie kao preliv na desertima, poput palačinki ili vafla.
Osnova sirupa su, naravno, voće, voda i šećer, a za njegovu pripremu je potrebno nekih pola sata.
Evo i kako da ga sami napravite:
1. Prvo je potrebno zagrejati jednaku količinu vode i šećera (ili manje šećera, ako ne volite jako slatko, odnosno, više, ako želite da sok bude slađi).
2. Potom, pripremite voće - očistite ga od koštica, oljulite koru...
3. Kada voda provri, smanjite temperaturu, ubacite voće u vodu i šećer.
4. Mešajte dok smesa ne postane ljepljiva, odnosno, sirupasta.
5. U slučaju da želite ređi sirup - procedite ga, a ako ste zadovoljni gustinom, ostavite kako je.
6. Ukoliko želite zdraviju varijantu, umesto šećera možete da koristite javorov sirup, a ako se želite da se poigrate s ukusima - u mješavinu možete da ubacite i malo nane.