light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАПРАВИТЕ ДОМАЋИ РАТЛУК Рецепт је једноставан, а састојке свака кућа има; Уживаћете у шољици домаће кафе

23.05.2024. 23:37 23:51
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Поједине кафане и кафићи задржали су обичај да уз шољицу домаће кафе, послуже и коцкицу, две ратлука.

Овај турски слаткиш се и данас готово па подразумева у многим домаћинствима, а његов главни задатак је да својом слаткоћом мало загаси горчину кафе.

Прављење ратлука заправо уопште није компликована процедура. У њега се не стављају тешко доступни или егзотични састојци, нити вам одузима пуно времена.

За савршен ратлук, потребно вам је:

2 шоље шећера

1 шоља воде

3 кесице желатина (укупно 21 г)

1 кашичица екстракта ваниле или ароме по жељи

1 шоља кукурузног или пшеничног скроба

Прашак за посипање (шећер у праху или кукурузни скроб) за облагање и сечење

 

Упутство:

Припрема радне површине: Обложите плех (око 20x20 цм) папиром за печење и поспите га прахом за посипање како се ратлук не би лепио.

Припрема шећерног сирупа: У шерпи помешајте шећер и воду. Кувајте на средњој ватри, мешајући док се шећер потпуно не растопи. Када сируп почне да кључа, престаните мешати и оставите да кључа још 3-4 минута док се не добије густа смеса.

Припрема желатина: У малој чинији, размутите желатин у 1/2 шоље воде и оставите да набубри око 5 минута.

Спајање шећерног сирупа и желатина: Када је сируп готов, додајте набубрели желатин и мешајте док се потпуно не растопи.

Додавање ароме: Склоните сируп са ватре и додајте екстракт ваниле или другу арому по жељи. Добро промешајте.

Додавање скроба: Постепено додајте скроб у сируп, мешајући док се смеса не згусне и постане хомогена.

Обликовање ратлука: Сипајте смесу у припремљени плех и поравнајте је. Можете користити влажене руке или маслацем премазану кашику како би се површина изравнала.

Хлађење: Оставите ратлук да се потпуно охлади на собној температури, а затим ставите у фрижидер да се стегне најмање 3-4 сата, или идеално преко ноћи.

Сечење и послуживање: Када се ратлук охлади и стегне, извадите га из плеха и исеците на коцке или правоугаонике. Сваку коцку обложите прахом за посипање како би се избегло лепљење. Послужите уз кафу и уживајте!

Овај домаћи ратлук је савршен за уживање уз шољу кафе, а његова мекоћа и слаткоћа ће сигурно задовољити ваше слатке жеље.

Србија данас

Аутор:
Пошаљите коментар