Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAPRAVITE DOMAĆI RATLUK Recept je jednostavan, a sastojke svaka kuća ima; Uživaćete u šoljici domaće kafe

23.05.2024. 23:37 23:51
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Pojedine kafane i kafići zadržali su običaj da uz šoljicu domaće kafe, posluže i kockicu, dve ratluka.

Ovaj turski slatkiš se i danas gotovo pa podrazumeva u mnogim domaćinstvima, a njegov glavni zadatak je da svojom slatkoćom malo zagasi gorčinu kafe.

Pravljenje ratluka zapravo uopšte nije komplikovana procedura. U njega se ne stavljaju teško dostupni ili egzotični sastojci, niti vam oduzima puno vremena.

Za savršen ratluk, potrebno vam je:

2 šolje šećera

1 šolja vode

3 kesice želatina (ukupno 21 g)

1 kašičica ekstrakta vanile ili arome po želji

1 šolja kukuruznog ili pšeničnog skroba

Prašak za posipanje (šećer u prahu ili kukuruzni skrob) za oblaganje i sečenje

 

Uputstvo:

Priprema radne površine: Obložite pleh (oko 20x20 cm) papirom za pečenje i pospite ga prahom za posipanje kako se ratluk ne bi lepio.

Priprema šećernog sirupa: U šerpi pomešajte šećer i vodu. Kuvajte na srednjoj vatri, mešajući dok se šećer potpuno ne rastopi. Kada sirup počne da ključa, prestanite mešati i ostavite da ključa još 3-4 minuta dok se ne dobije gusta smesa.

Priprema želatina: U maloj činiji, razmutite želatin u 1/2 šolje vode i ostavite da nabubri oko 5 minuta.

Spajanje šećernog sirupa i želatina: Kada je sirup gotov, dodajte nabubreli želatin i mešajte dok se potpuno ne rastopi.

Dodavanje arome: Sklonite sirup sa vatre i dodajte ekstrakt vanile ili drugu aromu po želji. Dobro promešajte.

Dodavanje skroba: Postepeno dodajte skrob u sirup, mešajući dok se smesa ne zgusne i postane homogena.

Oblikovanje ratluka: Sipajte smesu u pripremljeni pleh i poravnajte je. Možete koristiti vlažene ruke ili maslacem premazanu kašiku kako bi se površina izravnala.

Hlađenje: Ostavite ratluk da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se stegne najmanje 3-4 sata, ili idealno preko noći.

Sečenje i posluživanje: Kada se ratluk ohladi i stegne, izvadite ga iz pleha i isecite na kocke ili pravougaonike. Svaku kocku obložite prahom za posipanje kako bi se izbeglo lepljenje. Poslužite uz kafu i uživajte!

Ovaj domaći ratluk je savršen za uživanje uz šolju kafe, a njegova mekoća i slatkoća će sigurno zadovoljiti vaše slatke želje.

Srbija danas

Piše:
Pošaljite komentar