Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАЈБОЉИ КУПУС ЗА КИСЕЉЕЊЕ ЈЕ САМО ОВАЈ Многи не знају и купују погрешну сорту САМО ОВАКВУ ГЛАВИЦУ БИРАЈТЕ

24.09.2024. 19:31 10:55
Пише:
купус
Фото: Pexels, ilustracija

Многи воле кисели купус и то веома добар избор ако правите зимницу. Међутим, може вам се догодити да не испадне онако како сте очекивали.

У том случају вероватно бирате погрешну сорту. За кишељење треба бирати пљоснатије главице за тврдо збијеним листовима.

Нема потребе да говоримо о предностима купуса за здравље организма.

Али када говоримо о бирању купуса за кишељење треба знати да нису све једнако добре. За кишељење се обично препоручује купус овалних, чврстих главица, али мањих светлозелених листова. Такође је добар и онај са пљоснатим главицама, збијених, тамних листова, љуткастог укуса, који је одличан за сарму.

Оно што је важно јесте да треба бирати мање главице и оне које имају чврсто приљубљене листове толико да ипак вода и со могу да допру до средине главице, јер ако не допре до средине главице, може се десити да почне да труне. Посебну пажњу треба посветити условима за чување киселог купуса. Купус се ставља у току друге половине новембра или прве половине децембра.

Каца или буре са купусом се држи у простору гд‌је је температура ваздуха уједначена током зиме (најбоље подрум). Буре треба да буде чисто. Купус се најпре очисти од спољашњих листова, зареже корен, па ставља у буре тако да корен буде доле како је купус растао.

Затим се налије хладном водом и на крају у води раствори 3 кг соли на 100 кг купуса и прелије. Преко купуса се потом ставља камен и буре се затвара и оставља да се купус кисели.

Фото: pixabay.com

Кисели купус је веома хранљив, зато је права зимска храна.

Осим што је нискокалоричан (око 30 калорија по шољици), ово су и значајне храњиве материје и микрохрањиви састојци киселог купуса, према дијететичарки Меги Мун: витамин Ц, витамин К, витамин Б6, влакна, гвожђе, бакар, манган, фолат, калијум.

"Нуди и добробити које се можда неће појавити на нутритивној налепници, попут пробиотика, флавоноида који штите од оксидацијских оштећења и антимикробних спојева", додаје Мун.

Одличан је за црева

Будући да је ферментисана намирница, кисели купус природно садржи пробиотике и пребиотичка влакна, преноси Србија данас.

"Показало се да пробиотици делују делотворно у управљању гастроинтестиналним симптомима као што су затвор, пролив повезан са употребом антибиотика и инфекција те синдром иритабилног црева (СИЦ)", каже нутриционисткиња Адриан Нгаи.

Јача имунитет

Будући да отприлике 70 до 80 посто имунолошког система живи у цревима, та су два система нераскидиво повезана. Што значи, "било која храна која подржава здрава црева подржава и здрав имунитет", каже нутиционисткиња Еби Кенон.

Извор:
Србија данас
Пише:
Пошаљите коментар
КИСЕЛИ КУПУС ЗА САМО 2 ДАНА без каце и бесног комшилука

КИСЕЛИ КУПУС ЗА САМО 2 ДАНА без каце и бесног комшилука

16.10.2023. 15:05 15:22
НЕ БАЦАЈТЕ ПРЕОСТАЛИ КИСЕЛИ КУПУС Ако му ОВО додате, може да ТРАЈЕ СВЕ ДО ЛЕТА

НЕ БАЦАЈТЕ ПРЕОСТАЛИ КИСЕЛИ КУПУС Ако му ОВО додате, може да ТРАЈЕ СВЕ ДО ЛЕТА

21.04.2024. 19:07 19:31
ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ Кисели купус са сувим месом

ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ Кисели купус са сувим месом

04.02.2024. 11:05 14:05
ВАЉАЋЕ НАЗИМУ Сецкани кисели купус у тегли БЕЗ КОНЗЕРВАНСА припрема се за час

ВАЉАЋЕ НАЗИМУ Сецкани кисели купус у тегли БЕЗ КОНЗЕРВАНСА припрема се за час

Домаћице увелико размишљају шта да спремају за зимницу, па осим ајвара, краставчића, паприке, љутенице, мешане салате, један рецепт за кисели купус на другачији начин може на зиму добро да дође.
18.09.2023. 20:44 20:58