ЉУДИ КОЈИ ЈЕДУ ОВАЈ ДОРУЧАК ДОЖИВЕ СТОТУ Храна која чисти црева, побољшава пробаву и решава многе тегобе
Једноставан доручак за здравље и дуговечност.
Дан Бутнер, истраживач посвећен проучавању навика стогодишњака, провео је последњих 20 година истражујући њихов начин исхране.
У забаченом делу Костарике, у месту Никоја, открио је најздравији доручак на свету.
Сваког јутра, група мештана буди се веома рано како би припремила специјални доручак који је постао предмет интересовања бројних истраживача, а то су кукурузне тортиље.
Традиционална припрема
Под крововима од црвених црепова, мештани Никоје започињу свој дан паљењем ватре у глиненим пећима, припремом зачињеног пасуља и мешањем теста од кукурузног брашна. Посебно је занимљив поступак обликовања кукурузних тортиља, које се праве ручно и пеку на врелом глиненом тањиру.
– Жена одвоји комад теста величине лоптице за голф, стави га на папир за печење и формира савршено округлу пљескавицу. Ставља је на врели глинени тањир, где се тесто надигне, а затим га савија у савршену тортиљу – испричао је он.
– На другом крају шпорета њих тројица помешају пасуљ са луком, црвеном паприком и локалним зачинским биљем. Пасуљ се полако кува око сат времена, а затим помеша са пиринчем – додао је Битнер.
Бутнер истиче да је кључ здравствених предности овог оброка у састојцима које користе. Кукурузне тортиље су богате сложеним угљеним хидратима, а посебно је значајно то што пепео разбија челичне зидове кукуруза, ослобађајући аминокиселине и чинећи ниацин доступним телу.
Такође, црни пасуљ који се користи у овом јелу садржи сличне састојке као боровнице, те има позитиван утицај на варење, крвни притисак и ниво инсулина у крви. Комбинација пасуља и пиринча ствара комплетан протеин, што доприноси здравом и дугом животу.
Цена и практичност
Интересантно је да је укупна цена овог доручка само око четири евра, а може се припремити за целу недељу, што га чини не само здравим, већ и економичним избором.