overcast clouds
7°C
07.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1155
usd
113.9588
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЉУДИ КОЈИ ЈЕДУ ОВАЈ ДОРУЧАК ДОЖИВЕ СТОТУ Храна која чисти црева, побољшава пробаву и решава многе тегобе

05.01.2025. 08:45 08:49
Пише:
Извор:
krstarica.com/Дневник
tortilja
Фото: pixabay.com

Једноставан доручак за здравље и дуговечност.

Дан Бутнер, истраживач посвећен проучавању навика стогодишњака, провео је последњих 20 година истражујући њихов начин исхране.

У забаченом делу Костарике, у месту Никоја, открио је најздравији доручак на свету.

Сваког јутра, група мештана буди се веома рано како би припремила специјални доручак који је постао предмет интересовања бројних истраживача, а то су кукурузне тортиље.

Традиционална припрема

Под крововима од црвених црепова, мештани Никоје започињу свој дан паљењем ватре у глиненим пећима, припремом зачињеног пасуља и мешањем теста од кукурузног брашна. Посебно је занимљив поступак обликовања кукурузних тортиља, које се праве ручно и пеку на врелом глиненом тањиру.

– Жена одвоји комад теста величине лоптице за голф, стави га на папир за печење и формира савршено округлу пљескавицу. Ставља је на врели глинени тањир, где се тесто надигне, а затим га савија у савршену тортиљу – испричао је он.

– На другом крају шпорета њих тројица помешају пасуљ са луком, црвеном паприком и локалним зачинским биљем. Пасуљ се полако кува око сат времена, а затим помеша са пиринчем – додао је Битнер.

Бутнер истиче да је кључ здравствених предности овог оброка у састојцима које користе. Кукурузне тортиље су богате сложеним угљеним хидратима, а посебно је значајно то што пепео разбија челичне зидове кукуруза, ослобађајући аминокиселине и чинећи ниацин доступним телу.

Такође, црни пасуљ који се користи у овом јелу садржи сличне састојке као боровнице, те има позитиван утицај на варење, крвни притисак и ниво инсулина у крви. Комбинација пасуља и пиринча ствара комплетан протеин, што доприноси здравом и дугом животу.

Цена и практичност
Интересантно је да је укупна цена овог доручка само око четири евра, а може се припремити за целу недељу, што га чини не само здравим, већ и економичним избором.

Извор:
krstarica.com/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар