Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LJUDI KOJI JEDU OVAJ DORUČAK DOŽIVE STOTU Hrana koja čisti creva, poboljšava probavu i rešava mnoge tegobe

05.01.2025. 08:45 08:49
Piše:
Izvor:
krstarica.com/Dnevnik
tortilja
Foto: pixabay.com

Jednostavan doručak za zdravlje i dugovečnost.

Dan Butner, istraživač posvećen proučavanju navika stogodišnjaka, proveo je poslednjih 20 godina istražujući njihov način ishrane.

U zabačenom delu Kostarike, u mestu Nikoja, otkrio je najzdraviji doručak na svetu.

Svakog jutra, grupa meštana budi se veoma rano kako bi pripremila specijalni doručak koji je postao predmet interesovanja brojnih istraživača, a to su kukuruzne tortilje.

Tradicionalna priprema

Pod krovovima od crvenih crepova, meštani Nikoje započinju svoj dan paljenjem vatre u glinenim pećima, pripremom začinjenog pasulja i mešanjem testa od kukuruznog brašna. Posebno je zanimljiv postupak oblikovanja kukuruznih tortilja, koje se prave ručno i peku na vrelom glinenom tanjiru.

– Žena odvoji komad testa veličine loptice za golf, stavi ga na papir za pečenje i formira savršeno okruglu pljeskavicu. Stavlja je na vreli glineni tanjir, gde se testo nadigne, a zatim ga savija u savršenu tortilju – ispričao je on.

– Na drugom kraju šporeta njih trojica pomešaju pasulj sa lukom, crvenom paprikom i lokalnim začinskim biljem. Pasulj se polako kuva oko sat vremena, a zatim pomeša sa pirinčem – dodao je Bitner.

Butner ističe da je ključ zdravstvenih prednosti ovog obroka u sastojcima koje koriste. Kukuruzne tortilje su bogate složenim ugljenim hidratima, a posebno je značajno to što pepeo razbija čelične zidove kukuruza, oslobađajući aminokiseline i čineći niacin dostupnim telu.

Takođe, crni pasulj koji se koristi u ovom jelu sadrži slične sastojke kao borovnice, te ima pozitivan uticaj na varenje, krvni pritisak i nivo insulina u krvi. Kombinacija pasulja i pirinča stvara kompletan protein, što doprinosi zdravom i dugom životu.

Cena i praktičnost
Interesantno je da je ukupna cena ovog doručka samo oko četiri evra, a može se pripremiti za celu nedelju, što ga čini ne samo zdravim, već i ekonomičnim izborom.

Izvor:
krstarica.com/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar