КАКО СПАСИТИ ЗИМНИЦУ која је почела да се квари
Припрема зимнице има своје обавезне кораке - одабир одређених посуда у којима се зимница складишти, њихова као беспрекорна чистоћа или стерилизација, како би се спречио продор бактерија и кварење туршије.
Много утиче и просторија у којој се зимница налази, односно ниво хладноће, замраченост и количина влаге.
Ипак, и поред свих мера превенције, дешава се да зимница ко зна из којег разлога почне да се квари. Тада нам остаје само једно - да засучемо рукаве и направимо нови пресолац.
Пре свега, зимницу треба добро опрати.
Када је у питању купус, вади се једна по једна главица, добро се опере, па се сложи у чисто буре и опет налива водом. Не треба поново солити ако сте стављали со у удубљен корен.
Поврће у теглама такође треба оцедити и добро опрати, па наливати новим пресолцем.
Пресолац је најбоље правити од сирћета и соли. На литар воде ставља се 50 грама соли и 350 мл винског сирћета. Када су у питању паприке, додаје се и шећер, и то 100 грама на литар воде. На крају се обавезно дода и један винобран, било која зимница да је у питању.
Тегле треба затварати двоструким целофаном, најбоље наквашеним алкохолом, а пре коришћења поклопце обавезни треба искувати, као и тегле, пре него што се у њих сипа зимница.
Још један од разлога зашто се зимница квари могу бити неадекватни услови у просторији за чување.
Зимницу треба чувати у сувој, проветраној и прохладној просторији, али не сме бити ни превише хладно - просторија у којој вода може да се смрзне, није добар избор. Остава са зимницом не треба да има прозоре, или их треба покрити тако да унутра буде мрачно. Проветравати просторију једном недељно, најбоље око поднева.
Оно што мало ко зна јесте да буре са киселим купусом не треба држати у истој просторији са осталом зимницом, јер се тако брже квари.
Kurir.rs/ Дневник