Како лекар каже: Тешко се вари роштиљ кад упече звезда
И током летњих месеци треба водити рачуна о здрављу и здравој исхрани. Нутриционисти упозоравају на то да су поједина популарна јела и посластице веома лош избор за ово доба године и високе температуре.
Прва лоша вест за гурмане је да роштиљ негативно утиче на линију. Одрезак од 500 грама може садржати и до 1.540 калорија и 124 грама масти, а просечни чизбургер 750 калорија и 45 грама масти. Добра вест је пак да је с времена на време прихватљиво ставити на мени крто свињско и млевено месо те пилетину без коже.
Хотдог је при врху најчешће конзумираних обока кад упече звезда. Разлог може бити и недостатак воље за кувањем током врућина, а и најлакше је на плажи или крај базена скокнути до оближње пекаре и купити виршлу у тесту. Узалуд су упозерања лекара да то јело обилује масноћама, калоријама и натријумом. Једна порција је „тешка” и до 280 калорија, 15 грама масти и 1,250 мг натријума.
Понекад је лакше купити готову салату и скратити муке око припреме. Да се смањи унос калорија, треба правити салате без мајонеза, који се може заменити грчким јогуртом и кашичицом сенфа. Уместо уља, може се ставити мало више сирћета или лимуновог сока. Или помешати разно поврће и тако добити хранљив оброк с много влакана и додати пилетину или јаја као извор беланчевина.
Сладолед је вероватно најпопуларнија летња „занимација”, али једна шољица садржи 380 калорија и 22 грама масти. Разни укусни фрапеи имају и до 720 калорија и 28 грама масти! Ипак, не треба да се у потпуно одустане од смрзнутих посластица већ само потражити оне које не садрже високи удео масти.
Шака било којих грицкалица неће направити велику штету, али може саботирати исхрану. Порција кокица има око 550 калорија и 31 грам масти. Здравији су, а уз то сасвим добра замена, бадеми, лешници, ораси или бобичасто воће.
Пржена и похована храна је примамљива, али је треба избегавати, посебно лети. Око 100 грама похованих пилећих груди оперети стомак са 167 калорија и седам грама масти.
Љ. Петровић