Kako lekar kaže: Teško se vari roštilj kad upeče zvezda
I tokom letnjih meseci treba voditi računa o zdravlju i zdravoj ishrani. Nutricionisti upozoravaju na to da su pojedina popularna jela i poslastice veoma loš izbor za ovo doba godine i visoke temperature.
Prva loša vest za gurmane je da roštilj negativno utiče na liniju. Odrezak od 500 grama može sadržati i do 1.540 kalorija i 124 grama masti, a prosečni čizburger 750 kalorija i 45 grama masti. Dobra vest je pak da je s vremena na vreme prihvatljivo staviti na meni krto svinjsko i mleveno meso te piletinu bez kože.
Hotdog je pri vrhu najčešće konzumiranih oboka kad upeče zvezda. Razlog može biti i nedostatak volje za kuvanjem tokom vrućina, a i najlakše je na plaži ili kraj bazena skoknuti do obližnje pekare i kupiti viršlu u testu. Uzalud su upozeranja lekara da to jelo obiluje masnoćama, kalorijama i natrijumom. Jedna porcija je „teška” i do 280 kalorija, 15 grama masti i 1,250 mg natrijuma.
Ponekad je lakše kupiti gotovu salatu i skratiti muke oko pripreme. Da se smanji unos kalorija, treba praviti salate bez majoneza, koji se može zameniti grčkim jogurtom i kašičicom senfa. Umesto ulja, može se staviti malo više sirćeta ili limunovog soka. Ili pomešati razno povrće i tako dobiti hranljiv obrok s mnogo vlakana i dodati piletinu ili jaja kao izvor belančevina.
Sladoled je verovatno najpopularnija letnja „zanimacija”, ali jedna šoljica sadrži 380 kalorija i 22 grama masti. Razni ukusni frapei imaju i do 720 kalorija i 28 grama masti! Ipak, ne treba da se u potpuno odustane od smrznutih poslastica već samo potražiti one koje ne sadrže visoki udeo masti.
Šaka bilo kojih grickalica neće napraviti veliku štetu, ali može sabotirati ishranu. Porcija kokica ima oko 550 kalorija i 31 gram masti. Zdraviji su, a uz to sasvim dobra zamena, bademi, lešnici, orasi ili bobičasto voće.
Pržena i pohovana hrana je primamljiva, ali je treba izbegavati, posebno leti. Oko 100 grama pohovanih pilećih grudi opereti stomak sa 167 kalorija i sedam grama masti.
LJ. Petrović