ИСПРОБАЈТЕ МЕЏГАНИК, ЈЕЛИ СУ ГА НАШИ ПРЕЦИ Овај намаз је идеалан за дане поста, а обилује протеинима
Меџганик је старо посно јело за које се верује да су га Турци донели у наше крајеве. Ради се о врсти намаза од пасуља, који се добија такозваном методом „меџгања“, односно пасирања.
Иако се вариво од пасуља у нашим крајевима још увек припрема, нарочито викендом, меџганик је помало заборављено јело. Главни састојак је пасуљ, а најчешће се користи тетовац.
Ово јело се најчешће припремало у централној Србији, а познато је и под називима папула, мељани или тучени пасуљ. Ово хранљиво, а јефтино јело, обично се спрема током посног поста, али се често служи и као предјело.
Поред пасуља, за припрему меџганика потребно је још неколико састојака: један црвени лук, један чешањ белог лука, уље за пржење, бибер, со и две кашике млевене црвене паприке. Уколико не волите бели лук, можете га изоставити.
Најпре је потребно потопити пасуљ у води и оставити га преко ноћи. Након тога, оцедите га и ставите у чисту воду да се кува. Када вода проври, поново оцедите пасуљ, прелијте га млаком водом и наставите кување док се добро не раскува.
Када је пасуљ скуван, оцедите га и изгњечите, али воду у којој се кувао сачувајте јер ће вам бити потребна у наставку рецепта. Додајте со, бибер и мало воде у којој се кувао пасуљ, па мешајте док не добијете глатку смесу.
Ситно нарежите црвени и бели лук, кратко их пропржите на уљу, а затим додајте смесу од пасуља. Кратко пржите на лаганој ватри, па на крају додајте млевену црвену паприку. Меџганик послужите хладан, у мањим посудама.