light rain
16°C
12.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИСПРОБАЈТЕ МЕЏГАНИК, ЈЕЛИ СУ ГА НАШИ ПРЕЦИ Овај намаз је идеалан за дане поста, а обилује протеинима

12.03.2025. 16:46 17:01
Пише:
Извор:
Klix.ba
паштета
Фото: Ilustracija pixabay

Меџганик је старо посно јело за које се верује да су га Турци донели у наше крајеве. Ради се о врсти намаза од пасуља, који се добија такозваном методом „меџгања“, односно пасирања.

Иако се вариво од пасуља у нашим крајевима још увек припрема, нарочито викендом, меџганик је помало заборављено јело. Главни састојак је пасуљ, а најчешће се користи тетовац.

Ово јело се најчешће припремало у централној Србији, а познато је и под називима папула, мељани или тучени пасуљ. Ово хранљиво, а јефтино јело, обично се спрема током посног поста, али се често служи и као предјело.

Поред пасуља, за припрему меџганика потребно је још неколико састојака: један црвени лук, један чешањ белог лука, уље за пржење, бибер, со и две кашике млевене црвене паприке. Уколико не волите бели лук, можете га изоставити.

Најпре је потребно потопити пасуљ у води и оставити га преко ноћи. Након тога, оцедите га и ставите у чисту воду да се кува. Када вода проври, поново оцедите пасуљ, прелијте га млаком водом и наставите кување док се добро не раскува.

Када је пасуљ скуван, оцедите га и изгњечите, али воду у којој се кувао сачувајте јер ће вам бити потребна у наставку рецепта. Додајте со, бибер и мало воде у којој се кувао пасуљ, па мешајте док не добијете глатку смесу.

Ситно нарежите црвени и бели лук, кратко их пропржите на уљу, а затим додајте смесу од пасуља. Кратко пржите на лаганој ватри, па на крају додајте млевену црвену паприку. Меџганик послужите хладан, у мањим посудама.

 

Извор:
Klix.ba
Пише:
Пошаљите коментар