Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ISPROBAJTE MEDŽGANIK, JELI SU GA NAŠI PRECI Ovaj namaz je idealan za dane posta, a obiluje proteinima

12.03.2025. 16:46 17:01
Piše:
Izvor:
Klix.ba
паштета
Foto: Ilustracija pixabay

Medžganik je staro posno jelo za koje se veruje da su ga Turci doneli u naše krajeve. Radi se o vrsti namaza od pasulja, koji se dobija takozvanom metodom „medžganja“, odnosno pasiranja.

Iako se varivo od pasulja u našim krajevima još uvek priprema, naročito vikendom, medžganik je pomalo zaboravljeno jelo. Glavni sastojak je pasulj, a najčešće se koristi tetovac.

Ovo jelo se najčešće pripremalo u centralnoj Srbiji, a poznato je i pod nazivima papula, meljani ili tučeni pasulj. Ovo hranljivo, a jeftino jelo, obično se sprema tokom posnog posta, ali se često služi i kao predjelo.

Pored pasulja, za pripremu medžganika potrebno je još nekoliko sastojaka: jedan crveni luk, jedan češanj belog luka, ulje za prženje, biber, so i dve kašike mlevene crvene paprike. Ukoliko ne volite beli luk, možete ga izostaviti.

Najpre je potrebno potopiti pasulj u vodi i ostaviti ga preko noći. Nakon toga, ocedite ga i stavite u čistu vodu da se kuva. Kada voda provri, ponovo ocedite pasulj, prelijte ga mlakom vodom i nastavite kuvanje dok se dobro ne raskuva.

Kada je pasulj skuvan, ocedite ga i izgnječite, ali vodu u kojoj se kuvao sačuvajte jer će vam biti potrebna u nastavku recepta. Dodajte so, biber i malo vode u kojoj se kuvao pasulj, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Sitno narežite crveni i beli luk, kratko ih propržite na ulju, a zatim dodajte smesu od pasulja. Kratko pržite na laganoj vatri, pa na kraju dodajte mlevenu crvenu papriku. Medžganik poslužite hladan, u manjim posudama.

 

Izvor:
Klix.ba
Piše:
Pošaljite komentar