ISPROBAJTE MEDŽGANIK, JELI SU GA NAŠI PRECI Ovaj namaz je idealan za dane posta, a obiluje proteinima
Medžganik je staro posno jelo za koje se veruje da su ga Turci doneli u naše krajeve. Radi se o vrsti namaza od pasulja, koji se dobija takozvanom metodom „medžganja“, odnosno pasiranja.
Iako se varivo od pasulja u našim krajevima još uvek priprema, naročito vikendom, medžganik je pomalo zaboravljeno jelo. Glavni sastojak je pasulj, a najčešće se koristi tetovac.
Ovo jelo se najčešće pripremalo u centralnoj Srbiji, a poznato je i pod nazivima papula, meljani ili tučeni pasulj. Ovo hranljivo, a jeftino jelo, obično se sprema tokom posnog posta, ali se često služi i kao predjelo.
Pored pasulja, za pripremu medžganika potrebno je još nekoliko sastojaka: jedan crveni luk, jedan češanj belog luka, ulje za prženje, biber, so i dve kašike mlevene crvene paprike. Ukoliko ne volite beli luk, možete ga izostaviti.
Najpre je potrebno potopiti pasulj u vodi i ostaviti ga preko noći. Nakon toga, ocedite ga i stavite u čistu vodu da se kuva. Kada voda provri, ponovo ocedite pasulj, prelijte ga mlakom vodom i nastavite kuvanje dok se dobro ne raskuva.
Kada je pasulj skuvan, ocedite ga i izgnječite, ali vodu u kojoj se kuvao sačuvajte jer će vam biti potrebna u nastavku recepta. Dodajte so, biber i malo vode u kojoj se kuvao pasulj, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Sitno narežite crveni i beli luk, kratko ih propržite na ulju, a zatim dodajte smesu od pasulja. Kratko pržite na laganoj vatri, pa na kraju dodajte mlevenu crvenu papriku. Medžganik poslužite hladan, u manjim posudama.