Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХРАНА АЛИ НЕЗДРАВА Ове конзервиране посластице су опасне по здравље, обратите пажњу на декларације

03.12.2024. 15:40 15:59
Пише:
konzerva
Фото: pixabay.com/ilustracija

Иако вам ове конзерве могу уштедети време у кухињи, можда ћете бити изненађени забрињавајућим састојцима у неким популарним производима.

Конзервирана храна је одлична опција када вам је потребан брз оброк или ужина. Пасуљ, месо, риба, супа и воће само су неки од артикала које ћете наћи на полицама конзервиране хране. Међутим, уштеда времена не би требало да буде на штету вашег здравља.

Иако вам ове конзерве могу уштедети време у кухињи, можда ћете бити изненађени забрињавајућим састојцима у неким популарним производима.

Шта чини конзервирану храну нездравом?

Када дефинишете конзервирану храну као „нездраву“, постоји неколико фактора који долазе у обзир. Количина натријума, додатог шећера, транс и засићених масти и калорија помажу у одређивању нутритивне вредности производа. Поред тога, адитиви, конзерванси, вештачке боје и други састојци могу негативно утицати на ваше здравље.

Примери нездраве конзервиране хране

Пасуљ:

Нутриционисти истичу да треба бити опрезан када је у питању куповина конзервираног пасуља. Конзервирани пасуљ је често пун засићених масти, шећера и непотребних додатака.

supa
Фото: pixabay.com/ilustracija

Супе:

Многе супе у конзерви садрже превише соли. Једна студија Канадског института за здравствена истраживања показује да кондензоване супе спремне за сервирање имају једне од највиших нивоа натријума у канадској пакованој прехрамбеној индустрији. Супа је један од највећих доприноса натријума у канадској исхрани – заједно са конзервираним и киселим поврћем.

Тестенина у сосу:

Претходно кувана тестенина у сосу је једна од најнездравијих конзервираних намирница. Пуна је шећера и соли, због чега је тако укусна. На пример, конзерва шпагета садржи 1070 мiliгrama натријума и 20 г шећера. То је 46% препорученог дневног уноса соли и 20% више од препорученог уноса шећера.

Воће у сирупу:

Банка хране Ватерло препоручује избегавање конзервираног воћа упакованог у сируп због високог садржаја шећера. Конзервирано воће у лаганом сирупу садржи 21% вашег дневног препорученог уноса шећера, а све преко 15% је много.

Савети за здравији избор конзервиране хране

Читајте етикете: Обратите пажњу на садржај натријума, шећера, засићених масти и калорија.

Бирајте производе са ниским садржајем соли и без додатог шећера.

Избегавајте конзервирану храну са вештачким адитивима и конзервансима.

Преферирајте воће у сопственом соку или води уместо у сирупу.

Разумевање ових фактора може вам помоћи да направите здравији избор када користите конзервирану храну, чиме ћете сачувати своје здравље без жртвовања погодности.

Извор:
Srbija danas
Пише:
Пошаљите коментар