HRANA ALI NEZDRAVA Ove konzervirane poslastice su opasne po zdravlje, obratite pažnju na deklaracije
Iako vam ove konzerve mogu uštedeti vreme u kuhinji, možda ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim popularnim proizvodima.
Konzervirana hrana je odlična opcija kada vam je potreban brz obrok ili užina. Pasulj, meso, riba, supa i voće samo su neki od artikala koje ćete naći na policama konzervirane hrane. Međutim, ušteda vremena ne bi trebalo da bude na štetu vašeg zdravlja.
Iako vam ove konzerve mogu uštedeti vreme u kuhinji, možda ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim popularnim proizvodima.
Šta čini konzerviranu hranu nezdravom?
Kada definišete konzerviranu hranu kao „nezdravu“, postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina natrijuma, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrednosti proizvoda. Pored toga, aditivi, konzervansi, veštačke boje i drugi sastojci mogu negativno uticati na vaše zdravlje.
Primeri nezdrave konzervirane hrane
Pasulj:
Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina konzerviranog pasulja. Konzervirani pasulj je često pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.
Supe:
Mnoge supe u konzervi sadrže previše soli. Jedna studija Kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja pokazuje da kondenzovane supe spremne za serviranje imaju jedne od najviših nivoa natrijuma u kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji. Supa je jedan od najvećih doprinosa natrijuma u kanadskoj ishrani – zajedno sa konzerviranim i kiselim povrćem.
Testenina u sosu:
Prethodno kuvana testenina u sosu je jedna od najnezdravijih konzerviranih namirnica. Puna je šećera i soli, zbog čega je tako ukusna. Na primer, konzerva špageta sadrži 1070 miligrama natrijuma i 20 g šećera. To je 46% preporučenog dnevnog unosa soli i 20% više od preporučenog unosa šećera.
Voće u sirupu:
Banka hrane Vaterlo preporučuje izbegavanje konzerviranog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21% vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15% je mnogo.
Saveti za zdraviji izbor konzervirane hrane
Čitajte etikete: Obratite pažnju na sadržaj natrijuma, šećera, zasićenih masti i kalorija.
Birajte proizvode sa niskim sadržajem soli i bez dodatog šećera.
Izbegavajte konzerviranu hranu sa veštačkim aditivima i konzervansima.
Preferirajte voće u sopstvenom soku ili vodi umesto u sirupu.
Razumevanje ovih faktora može vam pomoći da napravite zdraviji izbor kada koristite konzerviranu hranu, čime ćete sačuvati svoje zdravlje bez žrtvovanja pogodnosti.