ГОМБОЦЕ ИЛИ КНЕДЛЕ, КАКО ИХ ВИ ЗОВЕТЕ? Погледајте један старински рецепт за ОВЕ савршене лоптице од кромпира који ће вас освојити
Карактеристично јело специфичног укуса и структуре, са оригиналним војвођанским шмеком, једно је од омиљених на нашим трпезама.
Кнедле са шљивама, гомбоце, обожавају све генерације, а рецепт који предлажемо морате што пре да пробате!
Питање да ли је правилно рећи кнедле са шљивама или гомбоце поставља се ваљда откако постоји ово неодољиво јело, које се традиционално везује за северни део наше земље, али и Мађарску и Аустрију. Поштоваоци војвођанских делиција рећи ће вам да је у сваком случају реч о гастрономској институцији, и ту се свака полемика завршава.
Гастро блогерка Маријана Манчев на свом Инстаграму @кенгуристyле открила је пратиоцима како припрема ту омиљену старинску посластицу – лоптице од теста са кромпиром, кнедле са шљивама или гомбоце, како год волите да их зовете. Гастро блогерка Маријана Манчев на свом Инстаграму @ kenguristyle открила је пратиоцима како припрема ту омиљену старинску посластицу – лоптице од теста са кромпиром, кнедле са шљивама или гомбоце, како год волите да их зовете.
Кнедле са шљивама
Потребно је:
700 г кромпира
50 г маслаца
1 јаје
прстохват соли
400 г брашна
16 шљива
16 кашичица смеђег шећера
25 г маслаца
25 мл уља
50 г презли
50 г млевеног кекса
1 боурбон ванилин шећер
Припрема:
Обарити кромпир у љусци и оставити га да се прохлади, па га ољуштити. Уколико барите ољуштени кромпир, упиће више воде и биће му потребно много више брашна. Такође, уколико користите топао кромпир, биће врео за рад и биће му потребно више брашна.
Изгњечити кромпир у пире, па додати маслац и све сјединити. Додати јаје и прстохват соли, па све добро помешати у посуди.
Извадити смесу на радну површину, додавати брашно мало по мало и замесити тесто. Оклагијом истањити тесто на неких 0,5 цм дебљине, па га исећи на коцке. У сваку коцку теста ставити једну очишћену шљиву и у средину по једну кашичицу шећера, па обликовати у лопту и добро затворити са свих страна.
Ставити воду у средњу шерпу да прокључа, па барити гомбоце док не испливају на површину (након што испливају кувати још пар минута). У исто време, док се гомбоце кувају на једној рингли, на другој у тигању загрејати маслац и уље, па додати кекс, презле и ванилин шећер.
Мешати док мрвице не почну да добијају златну боју, смањити температуру, убацивати топле скуване гомбоце у тигањ, мешати док се целе не уваљају у смесу, и вадити напоље (јако је битно ово радити паралелно са барењем гомбоца, јер када се осуше и охладе неће прихватити презле у тако издашном слоју). Служити одмах топле.
Жена.Блиц