GOMBOCE ILI KNEDLE, KAKO IH VI ZOVETE? Pogledajte jedan starinski recept za OVE savršene loptice od krompira koji će vas osvojiti
Karakteristično jelo specifičnog ukusa i strukture, sa originalnim vojvođanskim šmekom, jedno je od omiljenih na našim trpezama.
Knedle sa šljivama, gomboce, obožavaju sve generacije, a recept koji predlažemo morate što pre da probate!
Pitanje da li je pravilno reći knedle sa šljivama ili gomboce postavlja se valjda otkako postoji ovo neodoljivo jelo, koje se tradicionalno vezuje za severni deo naše zemlje, ali i Mađarsku i Austriju. Poštovaoci vojvođanskih delicija reći će vam da je u svakom slučaju reč o gastronomskoj instituciji, i tu se svaka polemika završava.
Gastro blogerka Marijana Mančev na svom Instagramu @kenguristyle otkrila je pratiocima kako priprema tu omiljenu starinsku poslasticu – loptice od testa sa krompirom, knedle sa šljivama ili gomboce, kako god volite da ih zovete. Gastro blogerka Marijana Mančev na svom Instagramu @ kenguristyle otkrila je pratiocima kako priprema tu omiljenu starinsku poslasticu – loptice od testa sa krompirom, knedle sa šljivama ili gomboce, kako god volite da ih zovete.
Knedle sa šljivama
Potrebno je:
700 g krompira
50 g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
400 g brašna
16 šljiva
16 kašičica smeđeg šećera
25 g maslaca
25 ml ulja
50 g prezli
50 g mlevenog keksa
1 bourbon vanilin šećer
Priprema:
Obariti krompir u ljusci i ostaviti ga da se prohladi, pa ga oljuštiti. Ukoliko barite oljušteni krompir, upiće više vode i biće mu potrebno mnogo više brašna. Takođe, ukoliko koristite topao krompir, biće vreo za rad i biće mu potrebno više brašna.
Izgnječiti krompir u pire, pa dodati maslac i sve sjediniti. Dodati jaje i prstohvat soli, pa sve dobro pomešati u posudi.
Izvaditi smesu na radnu površinu, dodavati brašno malo po malo i zamesiti testo. Oklagijom istanjiti testo na nekih 0,5 cm debljine, pa ga iseći na kocke. U svaku kocku testa staviti jednu očišćenu šljivu i u sredinu po jednu kašičicu šećera, pa oblikovati u loptu i dobro zatvoriti sa svih strana.
Staviti vodu u srednju šerpu da proključa, pa bariti gomboce dok ne isplivaju na površinu (nakon što isplivaju kuvati još par minuta). U isto vreme, dok se gomboce kuvaju na jednoj ringli, na drugoj u tiganju zagrejati maslac i ulje, pa dodati keks, prezle i vanilin šećer.
Mešati dok mrvice ne počnu da dobijaju zlatnu boju, smanjiti temperaturu, ubacivati tople skuvane gomboce u tiganj, mešati dok se cele ne uvaljaju u smesu, i vaditi napolje (jako je bitno ovo raditi paralelno sa barenjem gomboca, jer kada se osuše i ohlade neće prihvatiti prezle u tako izdašnom sloju). Služiti odmah tople.
Žena.Blic