ЕВО КАКО ПРЕПОЗНАТИ ПРАВУ КАФУ Не дозволите да вас варају
Поред прве, у току дана ћемо сигурно попити још неколико шољица овог, нашироко популарног напитка, припреманог на различите начине.
Јутарњи ритуали су за све нас различити, међутим, око једног заједничког се сви могу сложити – прва јутарња кафа. Без обзира на касније активности у току дана, да ли ће неко отићи на посао, факултет или једноставно уживати на својој тераси, сви се могу поистоветити са започињањем дана уз шољицу кафе.
Поред прве, у току дана ћемо сигурно попити још неколико шољица овог, нашироко популарног напитка, припреманог на различите начине.
Свако ко редовно пије кафу себе може сматрати стручњаком у препознавању квалитета кафе који му одговара. Колико пута вам се десило да већ при првом гутљају помислите да је превише горка, танка, кисела или пак чудног мириса? А када се нађете у таквој ситуацији и када препознате да нешто није у реду са укусом ваше кафе, верујте свом чулу јер вам вероватно говори добро. Поједини произвођачи, због раста цене сирове кафе и високих трошкова производње, користе додатке попут цикорије, јечма, жира или грашка. Ови сурогати су од давнина коришћени, али њихова употреба постаје учесталија управо у време поскупљења и економских криза изазваних различитим еколошким и политичким дешавањима у свету.
Ако, пак, не верујете својим чулима у потпуности, постоје начини на које можете препознати да ли ваша кафа садржи сурогате или не. За почетак, укус и мирис кафе са додацима је другачији, неутралнији, док је пена једва приметна. Цикорија је један од сурогата који се најчешће користи и који је изузетно тешко препознати, међутим, у случају да осетите да ваша кафа мирише на „печене и загореле“ житарице, будите сигурни да садржи управо ову културу. Сличну арому има и јечам, који као сурогат омиљеном напитку даје превише слатку ноту, пуну глутена, због чега је кафа неутрална или слабијег интензитета, за разлику од оне која се прави од чистог зрна.
Укуси праве кафе су складно сложени, те она није ни превише горка, а слаткаста арома не постоји. Додатно, главни показатељ присуства сурогата може бити цена паковања, као и сама декларација. Произвођачи чија је кафа направљена од 100% најбољег зрна, принуђени су да подигну цену управо због различитих климатских, геополитичких и логистичких прилика које утичу на њу.
Потребно је нагласити и да су потрошачи заштићени Правилником о декларисању из 2022. године. Правилник обавезује произвођаче да на амбалажи, на видљивом месту, наведу сурогате, уколико их производ садржи. Поред тога, потребно је навести и о којим је додацима реч. Уколико постоји траг сурогата, тај производ се не може декларисати као кафа, што је још један показатељ при куповини.