clear sky
6°C
01.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0149
usd
112.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Да ли се усуђујете да направите РУСКУ САЛАТУ по ОРИГИНАЛНОМ РЕЦЕПТУ из 1860. године

29.12.2024. 15:31 15:38
Пише:
Извор:
Дневник/ Крстарица
салата
Фото: Pixabay.com

Свака празнична трпеза је непотпуна ако се на њој не нађе руска салата. Међутим, ниједна домаћица на нашим просторима не прави је по оригиналном рецепту.

Прва руска салата појавила се око 1860. године у кухињи кувара белгијског порекла по имену Лусијен Оливије, главног кувара “Ермитажа”, једног од најпопуларнијих ресторана у Москви.

Није дуго требало да ова салата опчини Русе, а потом и цео свет.

Тачан рецепт био је Луцијенова строго чувана тајна, али се поуздано зна да је у њој било меса тетреба, говеђег језика, кавијара, зелене салате, јастоговог репа, капара и димљене пачетине. Наравно, и име је заправо добила по њему – Оливијеова салата.

Уз то, оригинални рецепт састојао се и од оригиналног Лусијеновог мајонеза, у који је ишло француско бело вино, сенф, маслиново уље из Провансе уз наравно, пар скривених састојака.

Састојци су, као и увек код врхунских кувара, били ретки, скупи и тешки за припрему, а први рецепт ове салате објављен је марта 1894. године у руском часопису “Наша храна”, и овако је гласио:

два кромпира

један мали краставац (или велики корнишон)

3-4 листа зелене салате

кувани јастог

1/4 шоље пихтија исецканих на коцкице

1 кафена кашичица капара

3-5 маслина

и једна и по супена кашика прелива мајонеза

салата
Фото: Pixabay.com

Врло екстравагантно, зар не?

Састојци који су били ретки и скупи су, како је салата постајала све популарнија међу обичним народом, постепено замењивани јефтинијом и доступнијом храном.

Након што је салата изашла изван граница Совјетског савеза и други народи су рецепт прилагодили својој кухињи. У салату је додата шаргарепа (што руски кувари и данас сматрају “неопростивим грехом”), понегде кукуруз, а уместо меса рака појавило се пилеће бело месо, а касније и шунка.

Данас и Руси праве “нашу”, савремену верзију са куваним поврћем и шунком или пилетином и поред Русије, изузетно је популарна на Балкану.

Крстарица.рс/ Дневник

Извор:
Дневник/ Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар