Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ СМЕМО ДА ЈЕДЕМО НАМИРНИЦЕ С ИСТЕКЛИМ РОКОМ? Одговор ће многе ИЗНЕНАДИТИ

07.11.2024. 08:24 08:32
Пише:
Hrana
Фото: DALL-E veštačka inteligencija, ilustracija

Све више грађана пажљиво чита етикете на производима у трговинама, гледајући датуме рокова до којих је производе безбедно конзумирати. И многи се јављају с питањем “шта кад намирници истекне рок?”
Ево одговора.


Наиме, одређене намирнице могу се конзумирати и након истека рока наведеног на етикети, али је важно разликовати појмове на амбалажи. Пре свега, постоје разлике у ознакама: “Употребити до" означава крајњи рок до ког је храна безбедна за конзумацију. Ова ознака је обавезна за лако кварљиве производе, као што су месо, риба и млечни производи.
"Најбоље употребити до" односи се на период у којем храна задржава свој квалитет. Након овог датума, производ може изгубити укус или текстуру, али често је још увек безбедан за употребу.
Зато, пажљиво читајте шта пише, а ево листе намирница које могу бити безбедне за конзумацију након истека рока.
То су, пре свега, суве намирнице: пиринач, тестенина, суви грашак, пасуљ и леблебије често су безбедни и дуго након истека рока, али их је потребно складиштити на сувом и тамном месту. Ту су и кикирики, сунцокрет, ораси, лешници, сушено и кандирано воће.

banane
Фото: Pixabay

 

Храна као ђубриво

Храну с истеклим роком можете искористити и на друге начине. Тако овсене пахуљице можете потопити у воду, и користити за ђубрење собних биљака. Можете их потопити у воду и оставити неколико дана да настане природан "ђубривни чај". Овај чај се може користити као течно ђубриво које лагано подстиче раст биљака.
Такође, за ђубрење можете користити и кору од банана које су „кренуле“.

На листи су и конзервисане намирнице: конзерве, попут поврћа, пасуља, или туњевине, обично су стабилне дуго након рока ако су правилно чуване и нема знакова оштећења, као што су испупчења или цурење. Потребно је ипак пажљиво гледати поклопац: ако је надувен, бацајте без отварања, пошто може да садржи опасну бактерију ботулин.
Многе замрзнуте намирнице су безбедне за конзумацију и након истека рока, али квалитет може опасти. Ако месо има беле флеке, време је да га баците без жаљења.
И житарице и пахуљице могу да потрају ако се чувају на сувом месту. Помиришите их пре коришћења.
Многе мучи и питање са ли трговци смеју да мењају етикете с роком трајања. Промена етикета с роком трајања је регулисана законом. Трговци не смеју да мењају или продужавају рок трајања производа без одобрења произвођача или надлежних органа. Једини изузетак може бити за производе са ознаком "најбоље употребити до", када трговци могу обележити производ као снижени или га поклонити, али не смеју мењати стварни датум.
Шта учинити?
Ако храна делује свеже, без непријатног мириса, промена боје или буђи, може бити безбедна.
Са сувим и конзервираним намирницама можете пробати мали део, али будите опрезни код меса и млечних производа.
 

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар