Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA LI SMEMO DA JEDEMO NAMIRNICE S ISTEKLIM ROKOM? Odgovor će mnoge IZNENADITI

07.11.2024. 08:24 08:32
Piše:
Hrana
Foto: DALL-E veštačka inteligencija, ilustracija

Sve više građana pažljivo čita etikete na proizvodima u trgovinama, gledajući datume rokova do kojih je proizvode bezbedno konzumirati. I mnogi se javljaju s pitanjem “šta kad namirnici istekne rok?”
Evo odgovora.


Naime, određene namirnice mogu se konzumirati i nakon isteka roka navedenog na etiketi, ali je važno razlikovati pojmove na ambalaži. Pre svega, postoje razlike u oznakama: “Upotrebiti do" označava krajnji rok do kog je hrana bezbedna za konzumaciju. Ova oznaka je obavezna za lako kvarljive proizvode, kao što su meso, riba i mlečni proizvodi.
"Najbolje upotrebiti do" odnosi se na period u kojem hrana zadržava svoj kvalitet. Nakon ovog datuma, proizvod može izgubiti ukus ili teksturu, ali često je još uvek bezbedan za upotrebu.
Zato, pažljivo čitajte šta piše, a evo liste namirnica koje mogu biti bezbedne za konzumaciju nakon isteka roka.
To su, pre svega, suve namirnice: pirinač, testenina, suvi grašak, pasulj i leblebije često su bezbedni i dugo nakon isteka roka, ali ih je potrebno skladištiti na suvom i tamnom mestu. Tu su i kikiriki, suncokret, orasi, lešnici, sušeno i kandirano voće.

banane
Foto: Pixabay

 

Hrana kao đubrivo

Hranu s isteklim rokom možete iskoristiti i na druge načine. Tako ovsene pahuljice možete potopiti u vodu, i koristiti za đubrenje sobnih biljaka. Možete ih potopiti u vodu i ostaviti nekoliko dana da nastane prirodan "đubrivni čaj". Ovaj čaj se može koristiti kao tečno đubrivo koje lagano podstiče rast biljaka.
Takođe, za đubrenje možete koristiti i koru od banana koje su „krenule“.

Na listi su i konzervisane namirnice: konzerve, poput povrća, pasulja, ili tunjevine, obično su stabilne dugo nakon roka ako su pravilno čuvane i nema znakova oštećenja, kao što su ispupčenja ili curenje. Potrebno je ipak pažljivo gledati poklopac: ako je naduven, bacajte bez otvaranja, pošto može da sadrži opasnu bakteriju botulin.
Mnoge zamrznute namirnice su bezbedne za konzumaciju i nakon isteka roka, ali kvalitet može opasti. Ako meso ima bele fleke, vreme je da ga bacite bez žaljenja.
I žitarice i pahuljice mogu da potraju ako se čuvaju na suvom mestu. Pomirišite ih pre korišćenja.
Mnoge muči i pitanje sa li trgovci smeju da menjaju etikete s rokom trajanja. Promena etiketa s rokom trajanja je regulisana zakonom. Trgovci ne smeju da menjaju ili produžavaju rok trajanja proizvoda bez odobrenja proizvođača ili nadležnih organa. Jedini izuzetak može biti za proizvode sa oznakom "najbolje upotrebiti do", kada trgovci mogu obeležiti proizvod kao sniženi ili ga pokloniti, ali ne smeju menjati stvarni datum.
Šta učiniti?
Ako hrana deluje sveže, bez neprijatnog mirisa, promena boje ili buđi, može biti bezbedna.
Sa suvim i konzerviranim namirnicama možete probati mali deo, ali budite oprezni kod mesa i mlečnih proizvoda.
 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar