light rain
14°C
25.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АРТИЧОКА У СРБИЈИ? Може! Ево како, а ево и РЕЦЕПАТА

05.07.2023. 11:06 11:17
Пише:
Фото: Pixabay

Иако су у нашим крајевима прилично непознате, артичоке спадају у најстарију људску храну. Потичу с Медитерана и у његовом афричком делу још увек се могу наћи у свом дивљем станишту. Дивље артичоке расту и на Канарским острвима. Данас је она „господско“ поврће, на менијима је најскупљих, елитних ресторана, али краљевску трпезу за себе и своје укућане може приуштити сваки баштован који је гаји на својој окућници. Тако ће дотаћи и дашак славе Мерилин Монро, која је својевремено била проглашена за прву краљицу артичока.

Код нас је нема на великим парцелама, јер је осетљива на зиму и тражи да се добро ушушка. Размножава се семеном које се током фебруара сеје у чашице, негује као расад раног поврћа и током маја износи на отворено поље. Лакше се умножава пресађивињем изданака. Сваки старији струк артичоке с пролећа из корена развије десетак младих изданака који замењују прошлогодишња, изумрла стабла. Од њих се оставља неколико најснажнијих, а остали се уклањају почетком априла, кад истерају лист дужине тридесетак центиметара. Од изданака који се одбацују бирају се најјачи за умножавање.

За пресађивање изданке треба опрезно одсецати с малим комадићем дрвета из старог корена, стварајући што мању рану која би могла да изазове трулеж на старом струку. Одсечени изданак за расад треба да се „дотера“, листови скрате на половину, а доњи крај очисти од сувишног дрвета и поравна оштрим ножем. Најбољи је расад средње дебљине, кад има 4 до 5 листова, а ситнији се може посадити у саксијице за касније расађивање.

Саде се одмах, чим се од изданака спреми расад, и то на растојање од 80 x 100 цм или 100 x 100 цм, према величини сорте. Не ваља дубоко да се сади, јер се тешко прима и хоће да иструне. Тек посађен расад ваља засенити и заштитити од јаког сунца.

Прија им плодно земљиште које може да се залива. Траже обилно ђубрење стајњаком, а може се „појачати“ чилском шалитром, минералним ђубривом богатим фосфором и калијумом. Воле воду и заливање треба да је јаче после расађивања. Примљен и ожиљен расад хоће преко лета привидно да се умртви, да изгледа потпуно сув. Без обзира на то, треба га неговати исто као да је бујан, јер ће биљке по престанку жеге, а под утицајем влаге, поново да оживе.

Прве године, први плодови могу да се уберу у октобру — новембру, а идуће године, стари струкови дају прву бербу већ у јуну-јулу. Берба почиње кад спољашње љуспе на главици почну да се одвајају од средњих, а средина једва помоли. Сећи треба тако да на свакој главици остане за 10 до 15 цм дугачка дршка. Убране главице вену и поцрне на топлоти те их треба одмах унети у хладовину, мало попрскати чистом водом, упаковати у ПВЦ кесе и одложити у фрижидер, где могу да се чувају до недељу дана.

Артичоке су идеалне за припрему ексклузивних салата, умака, намаза и чорби. Свако хладно пређело постаће софистицираније и још укусније с овим поврћем. Укус артичока савршено се допуњује са босиљком, спанаћем, маслиновим уљем, паприком, луком и печуркама.

С плавим сиром и белим луком

  Потребно је: једна главица артичоке, 100 г плавог сира, две кашике маслиновог уља, 200 мл белог квалитетног вина, две кашике винског сирћета, пет ченова белог лука, со по укусу, лимун, першун

Очистите артичоку од листова, пресеците на пола и ставите у шерпу с кипућом посољеном водом. Кувајте 10 минута и брзо оцедите од воде. Загрејте рерну до 160 степени. У одговарајућу посуду за печење поређајте артичоку, поспите исеченим ченовима белог лука, ставите по парченце плавог сира и лимун. Помешајте маслиново уље, вино и сирће и улијте ту течност у посуду за печење. Покријте фолијом и пеците око сат на 160 степени. Печено поспите першуном.

Ставите у тигањ артичоку, прелијте белим вином и водом, поклопите посуду и динстајте док артичока не омекша и покријте парчићима моцареле. Затим пеците поврће у рерни на 200 степени, све док не добије лепу боју. Пре сервирања поспите артичоку моцарелом са ситно исецканим першуном.

Артичока у салса верде

 Потребно је: 7 главица артичоке, четири супене кашике маслиновог уља, четири супене кашике исецканог свежег першуна, три чена белог лука, две супене кашике брашна, со по укусу, две-три супене кашике сока од лимуна.

Ољуштите артичоку од спољашњих тврдих листова, скратите врх, а дршку оставите да можете да је окрећете док се кува. Сваку артичоку преполовите и ставите одмах у шерпу с водом, у којој сте prеthodno растворили сок од лимуна, кувајте 15 до 20 минута и по потреби окрећите главице. У авану изгњечите два чена белог лука и першун, можете и ситно исецкати ако немате аван, и пребаците у мању посуду. Сипајте мало охлађеног бујона од артичоке (воде у којој се кувала) убаците брашно и мало соли и мешајте док не добијете кашу. Угрејте маслиново уље на умереној ватри, у њему кратко пропржите трећи чен белог лука, исечен на танке листиће. Чим лук пусти мирис, успите кашу и мешајте уз постепено додавање остатка бујона. Густину соса регулишите по жељи. Додајте срца куваних артичока, посолите по укусу и оставите јело да се крчка на ватри 10 до 15 минута, уз непрестано мешање. Сервира се топло, а одличан је додатак сваком месу.

С розе сосом

Потребно је:  пет артичока,  један лимун, три кашике маслиновог уља,  једна главица црног лука,  један млади бели лук, једна кашика мајонеза,  три кашике парадајз соса, једна печена паприка, 200 мл павлаке за кување, два прстохвата бибера, 5 до 6 струкова першуна

Артичоке очистите од сувих спољних листова све до срца главице, дршку одсеците скоро до језгра и одсечено место одмах премажите соком од лимуна, како не би потамнело. За то време прокувајте воду, додајте мало соли и сок од лимуна, у њу спустите артичоке и кувајте их 40 до 50 минута на умереној ватри, док добро не омекшају. Извадите их пажљиво јер се лако распадају, оцедите и поређајте у тањир за послуживање.

За сос, у тигањ улијте три кашике маслиновог уља, у њему на кратко пропржите ситно исечену главицу црног лука и, када постане стакласт, убаците ситно исечен бели лук. Додајте мајонез, сос од парадајза, као и ситно насецкану печену паприку. Промешајте да постане глатко и још мало све заједно динстајте. Прелијте сос са 200 мл павлаке за кување, зачините с мало бибера и оставите да се кува око четири минута. Артичоке прелијте припремљеним сосом и поспите ситно насецканим першуном. Веома атрактиван додатак сваком печеном месу.

https://www.dobrojutro.co.rs/articoka-carska-poslastica-iz-nase-baste/

Пише:
Пошаљите коментар