Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AROMATIČNO, MEKANO, NEODOLJIVO Čomlek – klasik makedonske kuhinje koji morate probati

30.03.2025. 12:20 12:32
Piše:
Izvor:
Ona.rs/ Punkufer
govedina
Foto: Freepik

Čomlek ili ohridski čomlek tradicionalno je jelo makedonske kuhinje. Ovaj specijalitet poznat je po tome što teletina i luk, njegovi glavni sastojci, dolaze u odnosu 1:1, a luk se kuva u celosti.

Izvorni recept sadrži vrlo jednostavan spisak sastojaka, a konačan rezultat je savršeno mekano i začinjeno meso, aromatičan luk i neobičan „format“ jela koje nije ni supasto ni gusto.

U originalni čomlek, osim teletine i luka, idu još samo beli luk, so, biber u zrnu, belo vino, voda, mlevena paprika i malo ulja. U nekim verzijama recepta dodaju se i lovorov list, šafran, peršun, puter umesto ulja i, umesto vina, sirće.

Čomlek se tradicionalno kuva u zemljanoj posudi u peći, ali za kućne potrebe može se pripremiti i u rerni. Donosimo vam najjednostavniji recept za pravi (ohridski) čomlek. Poslužite ga uz tople lepinje i uživajte!

sastojci
Foto: Pixabay.com

Ohridski čomlek – sastojci:

• 800 g teletine bez kostiju

• 800 g sitnijeg luka

• 6 čenova belog luka

• 6 zrna crnog bibera

• so

• 1 kašika mlevene slatke paprike

• 2 kašike ulja

• 2 dl belog vina

• voda

 (Ohridski) čomlek – priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Meso isecite na veće komade.

3. Očistite beli luk i luk, ali ih ostavite u celosti.

4. U posudu za pečenje ređajte meso, preko njega luk i beli luk, i nastavite istim redosledom dok ne potrošite sve sastojke.

5. Posolite, dodajte biber u zrnu, ulje, vino i toliko vode da prekrije meso i luk.

6. Poklopite posudu i stavite u rernu da se peče najmanje dva do dva i po sata, dok meso potpuno ne omekša, a tečnost ne ispari toliko da ostane samo malo umaka.

Izvor:
Ona.rs/ Punkufer
Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Govedina Stroganov

Recept dana: Govedina Stroganov

01.02.2018. 10:16 10:19
POČELA JOŠ JEDNA MEĐUNARODNA KOLONIJA UMETNIČKE KERAMIKE U UŽICU Naša grnčarija uvrštena na prestižnu UNESKO listu. Umetnici iz sveta došli da nauče kako se pravi čuveno zemljano posuđe (FOTO)

POČELA JOŠ JEDNA MEĐUNARODNA KOLONIJA UMETNIČKE KERAMIKE U UŽICU Naša grnčarija uvrštena na prestižnu UNESKO listu. Umetnici iz sveta došli da nauče kako se pravi čuveno zemljano posuđe (FOTO)

12.08.2024. 12:18 12:28