clear sky
4°C
21.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АКО ОВДЕ ДРЖИТЕ ХЛЕБ ЈАКО ГРЕШИТЕ Ево где је најбоље да га чувате ПОМОЋУ ОВЕ ТАКТИКЕ ОСТАЋЕ ДУГО СВЕЖ

18.02.2025. 19:30 19:40
Пише:
Извор:
Srećna.republika
хлеб
Фото: pexels/Ilustracija

Када је реч о чувању хлеба код куће, постоје одређени фактори које треба узети у обзир како би се очували његови свежина и квалитет.

Идеално је хлеб чувати на собној температури у кутији за хлеб или платненој/папирнатој врећици како би се спречило накупљање влаге. Међутим, многи се суочавају с проблемом брзог исушивања, те се често поставља питање да ли је чување у фрижидеру боља опција.

Иако се може чинити да ће се хлеб дуже очувати у фрижидеру, истина је да хладноћа значајно утиче на његову текстуру и укус. Хлеб који се чува у фрижидеру постаје сув, тврд, па чак и гуменаст или воденаст због утицаја влаге. Хладноћа убрзава процес ретроградације скроба, што доводи до бржег стврдњавања и смањења његове сочности и мекоће.

Правилно чување хлеба има кључан утицај на његов укус и текстуру. На собној температури он задржава своју свежину и мекоћу, док се чувањем у фрижидеру ти атрибути значајно губе.

Осим промене текстуре, чување хлеба у фрижидеру повећава ризик од појаве буђи. Влага у фрижидеру може изазвати кондензацију унутар паковања хлеба, пружајући идеалне услове за развој буђи. Комбинација влаге и ниских температура може довести до стварања влажног окружења погодног за раст бактерија, што додатно повећава ризик од кварења хлеба.

хлеб
Фото: pexels/Ilustracija

Замрзивач као најбоље решење
 

Ако желите да хлеб задржи своју свежину на дуже време, најбоље решење је чување у замрзивачу. Једноставно умотајте хлеб у пластичну врећицу и ставите га у замрзивач. Када пожелите да га користите, довољно је да га одмрзнете на собној температури или га кратко загрејете у рерни.

На тај начин, он ће задржати своју текстуру и укус као да је свеже печен.

Све зависи од периода

У зависности од временског периода током ког планирате да чувате хлеб, постоје различити начини како то учинити.

За краткотрајно чување (1-3 дана), препоручује се држање хлеба у кутији или платненој врећици. За средњорочно чување (3-5 дана), најбоље је чувати у пластичној врећици, али на сувом месту. За дугорочно чување, као што смо већ навели, најбоље решење је чување у замрзивачу, што омогућава да остане свеж и укусан недељама, па чак и месецима.

Извор:
Srećna.republika
Пише:
Пошаљите коментар
ЕВО КАКО ПРАВИ МАЈСТОРИ СПРЕМАЈУ КАФАНСКИ ПОДВАРАК Комбинација са овим хлебом биће пун погодак
Youtube prinstcrin/NOVA S

ЕВО КАКО ПРАВИ МАЈСТОРИ СПРЕМАЈУ КАФАНСКИ ПОДВАРАК Комбинација са овим хлебом биће пун погодак

07.02.2025. 17:51 17:58
НИКАКО НЕ КУПУЈТЕ СЕЧЕНИ ХЛЕБ У КЕСИ Ево на шта треба да обратите пажњу
хлеб

НИКАКО НЕ КУПУЈТЕ СЕЧЕНИ ХЛЕБ У КЕСИ Ево на шта треба да обратите пажњу

16.01.2025. 18:33 19:05