Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ukusi Vojvodine na krovu Srbije

02.04.2017. 08:45 08:48
Piše:
Foto: Winterfest

Festival vina i gastronomije “Vinterfest” okupio je protekle sedmice ljubitelje dobre kapljice i zalogaja i to na krovu Srbije, na Kopaoniku, gde je bilo prilike da se uživa u degustaciji preko sto najkvalitetnijih vina i gurmaniskih specijaliteta.

Tokom trodnevnih svečanosti, organizovani su stručni paneli i edukativne radionice na kojima su posetioci imali priliku da saznaju nešto više o uparivanju hrane i vina. Ove godine je na “Vinterfestu” predstavljen i projekat “Ukusi Vojvodine” koji se realizuje s ciljem da se Vojvodina promoviše kao gastronomska destinacija.

“Osnovna ideja je gastronomsko brendiranje Vojvodine. Vojvođanska gastronomija već je sama po sebi prepoznatljiva upravo zbog raznolikosti i mnogobrojnih kulturnih i društvenih uticaja koji su obogatili njenu gastronomsku sliku“, kaže predsednica udruženja “Interfest” Nataša Budisavljević Radišić

Ona podseća da je u celom svetu trend da hrana i vino postaju važan činilac turističke promocije i poseban turistički proizvod.

Tragajući za ukusima Vojvodine predsednica udruženja “Interfest” sa svojim timom već nekoliko meseci obilazi vojvođanska sela i gradove, kao i proizvođače domaćih proizvoda.

 

„Ukusi Vojvodine” na jesen u Novom Sadu
“Ukusi Vojvodine” su prvi put predstavljeni na Kopaoniku u želji da se iskoristi popularnost našeg najvećeg ski centra i jedne od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji. Osim što ga zovemo krovom Srbije, Kopaonik je ujedno i jedan od najlepših izloga naše zemlje u kojem je prestiž predstaviti svoj proizvod.
“Planiramo još niz aktivnosti, kako promotivnih tako i stručnih skupova i edukacija, a kruna kampanje biće svakako veliki festival gastronomije koji planiramo na jesen u Novom Sadu”, kaže Nataša Budisavljević Radišić.

 

Petar i Zorica Radišić iz Čuruga imaju farmu krava i bave se proizvodnjom sira. Prema njihovim rečima prva je proizvodnjom sira počela da se bavi Petrova prabaka da bi se ovaj posao prenosio s generacije na generaciju. Tako su snajke porodice Radišić pravile sireve kojima su dale lični pečat.

“Petrova prabaka je pravila sitni sir od ovčijeg i kravljeg mleka, baka je nastaviola sa kriška sirom, moja svekrva je prešla na rolovani sir, poznatiji kao rolko, a ja sam se opredelila za kačkavalj“, kaže za Dnevnik Zorica Radišić.

U ponudi su bili i “Friški jazački”, kravlji sirevi iz Jazka, ali kozji “Gorski”.

Na “Vinterfestu” je svoje mesto našao i čuveni kulen Karola Horvata iz Bačkog Petrovca, ali i suhomesnati proizvodi od mangulice Save Graorca iz Kovilja. Da ukusne mesne đakonije nemaju samo Bačvani, pokazali su Sremci iz Laćarka. Naime porodica Jovanović, ima malu firmu But & co koja se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda na prirodan i tradicionalan način.

Da uživaju u ukusima salašrskih proizvoda posetiocima su omogućili Salaš 137, Karin salaš iz Srbobrana i Salaš Isailovi iz Sremske Mitrovice.

D. Nikolić

Foto: Vinterfest

 

Piše:
Pošaljite komentar