Ukusi Vojvodine na krovu Srbije
Festival vina i gastronomije “Vinterfest” okupio je protekle sedmice ljubitelje dobre kapljice i zalogaja i to na krovu Srbije, na Kopaoniku, gde je bilo prilike da se uživa u degustaciji preko sto najkvalitetnijih vina i gurmaniskih specijaliteta.
Tokom trodnevnih svečanosti, organizovani su stručni paneli i edukativne radionice na kojima su posetioci imali priliku da saznaju nešto više o uparivanju hrane i vina. Ove godine je na “Vinterfestu” predstavljen i projekat “Ukusi Vojvodine” koji se realizuje s ciljem da se Vojvodina promoviše kao gastronomska destinacija.
“Osnovna ideja je gastronomsko brendiranje Vojvodine. Vojvođanska gastronomija već je sama po sebi prepoznatljiva upravo zbog raznolikosti i mnogobrojnih kulturnih i društvenih uticaja koji su obogatili njenu gastronomsku sliku“, kaže predsednica udruženja “Interfest” Nataša Budisavljević Radišić
Ona podseća da je u celom svetu trend da hrana i vino postaju važan činilac turističke promocije i poseban turistički proizvod.
Tragajući za ukusima Vojvodine predsednica udruženja “Interfest” sa svojim timom već nekoliko meseci obilazi vojvođanska sela i gradove, kao i proizvođače domaćih proizvoda.
Petar i Zorica Radišić iz Čuruga imaju farmu krava i bave se proizvodnjom sira. Prema njihovim rečima prva je proizvodnjom sira počela da se bavi Petrova prabaka da bi se ovaj posao prenosio s generacije na generaciju. Tako su snajke porodice Radišić pravile sireve kojima su dale lični pečat.
“Petrova prabaka je pravila sitni sir od ovčijeg i kravljeg mleka, baka je nastaviola sa kriška sirom, moja svekrva je prešla na rolovani sir, poznatiji kao rolko, a ja sam se opredelila za kačkavalj“, kaže za Dnevnik Zorica Radišić.
U ponudi su bili i “Friški jazački”, kravlji sirevi iz Jazka, ali kozji “Gorski”.
Na “Vinterfestu” je svoje mesto našao i čuveni kulen Karola Horvata iz Bačkog Petrovca, ali i suhomesnati proizvodi od mangulice Save Graorca iz Kovilja. Da ukusne mesne đakonije nemaju samo Bačvani, pokazali su Sremci iz Laćarka. Naime porodica Jovanović, ima malu firmu But & co koja se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda na prirodan i tradicionalan način.
Da uživaju u ukusima salašrskih proizvoda posetiocima su omogućili Salaš 137, Karin salaš iz Srbobrana i Salaš Isailovi iz Sremske Mitrovice.
D. Nikolić
Foto: Vinterfest