Укуси Војводине на крову Србије
Фестивал вина и гастрономије “Винтерфест” окупио је протекле седмице љубитеље добре капљице и залогаја и то на крову Србије, на Копаонику, где је било прилике да се ужива у дегустацији преко сто најквалитетнијих вина и гурманиских специјалитета.
Током тродневних свечаности, организовани су стручни панели и едукативне радионице на којима су посетиоци имали прилику да сазнају нешто више о упаривању хране и вина. Ове године је на “Винтерфесту” представљен и пројекат “Укуси Војводине” који се реализује с циљем да се Војводина промовише као гастрономска дестинација.
“Основна идеја је гастрономско брендирање Војводине. Војвођанска гастрономија већ је сама по себи препознатљива управо због разноликости и многобројних културних и друштвених утицаја који су обогатили њену гастрономску слику“, каже председница удружења “Интерфест” Наташа Будисављевић Радишић
Она подсећа да је у целом свету тренд да храна и вино постају важан чинилац туристичке промоције и посебан туристички производ.
Трагајући за укусима Војводине председница удружења “Интерфест” са својим тимом већ неколико месеци обилази војвођанска села и градове, као и произвођаче домаћих производа.
Петар и Зорица Радишић из Чуруга имају фарму крава и баве се производњом сира. Према њиховим речима прва је производњом сира почела да се бави Петрова прабака да би се овај посао преносио с генерације на генерацију. Тако су снајке породице Радишић правиле сиреве којима су дале лични печат.
“Петрова прабака је правила ситни сир од овчијег и крављег млека, бака је наставиола са кришка сиром, моја свекрва је прешла на роловани сир, познатији као ролко, а ја сам се определила за качкаваљ“, каже за Дневник Зорица Радишић.
У понуди су били и “Фришки јазачки”, крављи сиреви из Јазка, али козји “Горски”.
На “Винтерфесту” је своје место нашао и чувени кулен Карола Хорвата из Бачког Петровца, али и сухомеснати производи од мангулице Саве Граорца из Ковиља. Да укусне месне ђаконије немају само Бачвани, показали су Сремци из Лаћарка. Наиме породица Јовановић, има малу фирму Бут & цо која се бави производњом сухомеснатих производа на природан и традиционалан начин.
Да уживају у укусима салашрских производа посетиоцима су омогућили Салаш 137, Карин салаш из Србобрана и Салаш Исаилови из Сремске Митровице.
Д. Николић
Фото: Винтерфест