Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ukrašavanje medenjaka bolje smiruje od tableta

15.12.2021. 13:35 13:37
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

ADA: Pravljenje i ukrašavanje medenjaka je hobi kojim se bavi penzionerka Verona Tobiaš iz Ade.

Za njene slatke rukotovrine najviše interesovanja i potražnje ima uoči praznika, ali ona ih pravi tokom cele godine. Ističe da joj je ovaj hobi više zadovoljstvo, nego prihod, jer kako veli, bolje da ukrašava medenjake, nego da uzima tablete za smirenje.

- Za mene je pravljenje i ukrašavanje medenjaka pre svega uživanje i zadovoljstvo, ali iziskuje dosta napora, kreativnosti i strpljenja - ističe Verona Tobiaš. - Da se uradi medenjak, treba ga više puta uzeti u ruke, da dobije završni lep šaren izgled, da bude privlačan i uživanje za oči onih što ih kupuju. U zavisnosti od veličine i za šta je namenjen, ukrašavanje jednog medenjaka potraje sat do sat i po vremena.

Za praznike obično idu medenjaci u vidu figure Sneška Belića, Mikulaša ili Deda Mraza, medenih čovečuljaka, irvasa, pingvina i drugi, venci, paketići od deset ukrasa za jelku, takođe i mali ukrasi za šoljice koji se koriste u znak pažnje, kada se gostima poslužuju kafa ili čaj.

- Pravljenjem i ukrašavanjem medenjaka u domaćoj radinosti bavim se devetu godinu. Nekada sam bila više posvećena ručnim radovima, ali kada sam počela da dvorim majku ona nekako to nije podnosila da se čuje šuštanje konca i tkanine prilikom veza, tako da sam prešla na ovu zanimaciju i veoma zavolela da se time bavim. Pored medenjaka radim sa satenskim trakama razne ukrase za jelke, a takođe u toku godine i ukrase za razne svečane prilike - objašnjava vredna Ađanka.

Do penzionisanja Verona je dugo godina radila uz pokojnog supruga koji je držao poslastičarsku radnju, ali napominje da pravljenje i ukrašavanje medenjaka uopšte nema veze sa poslom kojim se bavila, nego da je više u pitanju hobi i talenat.

- Moja majka je primetila i govorila da sam rođena sa ovim čime se sada zanimam. Imam za to talenat od detinjstva, jer sam uvek lepo crtala, a kada sam krenula u pravljenje medenjaka malo sam pretraživala na internetu i prionula da sama potvrdim talenat i ideje koje imam. Sve je to nekako u mojoj glavi, u mašti, tako da nema dva jednako ukrašena medenjaka - kaže Verona.

Recept za mešenje testa za pečenje medenjaka Verona ne otkriva, što je kako pojašnjava sve slično, jedino je razlika u srazmeri količine materijala koji se koristi. U neku vrstu medenjaka ide jedno, u drugu dva jajeta, manje ili više šećera i meda, ali priznaje da je u praksi od recepata za tri-četiri vrste testa za medenjake, napravila svoj recept, pa ga i zbog toga čuvak kao tajnu. Ipak, potvrđuje da je za testo za medenjake najbolje glatko brašno „tip-400“.  

Medenjake nudi posetiocima na raznim manifestacijama na koje uspe da stigne, ne samo u Adi, nego i u Senti, Paliću, Subotici, Bačkoj Topoli, Bečeju i drugim. Uz penziju, pravljenje medenjaka joj je više zadovoljstvo nego što je dodatni prihod u kućnom buyetu.

Tekst i foto: M. Mitrović

Piše:
Pošaljite komentar