Украшавање медењака боље смирује од таблета
АДА: Прављење и украшавање медењака је хоби којим се бави пензионерка Верона Тобиаш из Аде.
За њене слатке рукотоврине највише интересовања и потражње има уочи празника, али она их прави током целе године. Истиче да јој је овај хоби више задовољство, него приход, јер како вели, боље да украшава медењаке, него да узима таблете за смирење.
- За мене је прављење и украшавање медењака пре свега уживање и задовољство, али изискује доста напора, креативности и стрпљења - истиче Верона Тобиаш. - Да се уради медењак, треба га више пута узети у руке, да добије завршни леп шарен изглед, да буде привлачан и уживање за очи оних што их купују. У зависности од величине и за шта је намењен, украшавање једног медењака потраје сат до сат и по времена.
За празнике обично иду медењаци у виду фигуре Снешка Белића, Микулаша или Деда Мраза, медених човечуљака, ирваса, пингвина и други, венци, пакетићи од десет украса за јелку, такође и мали украси за шољице који се користе у знак пажње, када се гостима послужују кафа или чај.
- Прављењем и украшавањем медењака у домаћој радиности бавим се девету годину. Некада сам била више посвећена ручним радовима, али када сам почела да дворим мајку она некако то није подносила да се чује шуштање конца и тканине приликом веза, тако да сам прешла на ову занимацију и веома заволела да се тиме бавим. Поред медењака радим са сатенским тракама разне украсе за јелке, а такође у току године и украсе за разне свечане прилике - објашњава вредна Ађанка.
До пензионисања Верона је дуго година радила уз покојног супруга који је држао посластичарску радњу, али напомиње да прављење и украшавање медењака уопште нема везе са послом којим се бавила, него да је више у питању хоби и таленат.
- Моја мајка је приметила и говорила да сам рођена са овим чиме се сада занимам. Имам за то таленат од детињства, јер сам увек лепо цртала, а када сам кренула у прављење медењака мало сам претраживала на интернету и прионула да сама потврдим таленат и идеје које имам. Све је то некако у мојој глави, у машти, тако да нема два једнако украшена медењака - каже Верона.
Рецепт за мешење теста за печење медењака Верона не открива, што је како појашњава све слично, једино је разлика у сразмери количине материјала који се користи. У неку врсту медењака иде једно, у другу два јајета, мање или више шећера и меда, али признаје да је у пракси од рецепата за три-четири врсте теста за медењаке, направила свој рецепт, па га и због тога чувак као тајну. Ипак, потврђује да је за тесто за медењаке најбоље глатко брашно „тип-400“.
Медењаке нуди посетиоцима на разним манифестацијама на које успе да стигне, не само у Ади, него и у Сенти, Палићу, Суботици, Бачкој Тополи, Бечеју и другим. Уз пензију, прављење медењака јој је више задовољство него што је додатни приход у кућном buyеtu.
Текст и фото: М. Митровић