Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U susret šestoj „Sarmijadi“ u Bačkoj Topoli

13.10.2018. 18:01 18:04
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

BAČKA TOPOLA: Organizatori šeste „Sarmijade“ u Bačkoj Topoli, Udruženje „Origo“ i njihovi partneri iz Udruženja poljoprivrednika „Gazdaker“, brinu samo kakvo će biti vreme u subotu, 3. novembra, kada će na Vašarištu biti domaćini atraktivne celodnevne manifestacije.

- Lane, kad smo obeležavali prvi mali jubilej, manifestaciju smo izmestili na Vašarište i to se pokazalo kao dobar potez. Odziv je bio izuzetan. Takmičarskih ekipa je bilo sedamdesetak, uglavnom iz raznih delova Vojvodine, ali i Beograda, Šapca i još nekih mesta preko Save i Dunava. Kako su stigli takmičari i iz susedne Mađarske, gde se sarma odomaćila kao „punjeni kupus“, sve je poprimilo međunarodni karakter. Očekujemo da ove godine bude još veći odziv, kako takmičara, tako i posetilaca, kojih je, prema grubim procenama, lane bilo oko tri hiljade - čuli smo od Hube Telđešia, jednog od aktivista Udruženja „Origo“.

Svoju manifestaciju organizatori iz Bačke Topole predstavili su nedavno na bečejskom Gastro festu. Oni su obavestili sve da je prijavljivanje za takmičenje u pripremanju sarme do kraja ovog meseca. Kotizacija je 2.500 dinara po ekipi, koja može da broji od pet do deset članova. Više informacija o „Sarmijadi“ u Bačkoj Topoli može se dobiti elektronskim putem preko sajta: njnjnj.sarmijada.com, putem mejla: [email protected] ili telefonom na broj 024/713515.

Zahvaljujući logističkoj podršci restorana „Terakota“ iz Bačke Topole, na drugom bečejskom Festivalu gastronomije promocija „Sarmijade“ je bila više nego uspešna. Prepoznatljiv specijalitet iz tri velike grnčarske posude je „planuo” i, naravno, oduševio degustatore.

- Naša „Sarmijada“ ima tri takmičarske kategorije. Priprema se klasična sarma u kiselom kupusu, zatim neobična sarma, koja se uvija u list blitve, vinove loze, zelja, raštana, spanaća... i posebna vegetarijanska sarma - dodaje Huba Telđeši. - „Sarmijadu” prate prezentacije raznih gastro- proizvoda, potom vašar rukotvorina, programi za decu i muzički program. Zahvalni smo što naša lokalna samouprava ima razumevanje za naš projekat i od početka su nam pokrovitelji.

Sudeći prema već iskazanom interesovanju, ove godine se očekuje još masovniji odziv i takmičara i posetilaca. Jer, opojnom mirisu nadaleko čuvenog specijaliteta i drugih gastronomskih špecija malo ko može da odoli. Izuzev, ako se ne  ponovi lanjska situacija, kad je veliki broj nenajavljenih posetilaca stigao, pa su mnogi, umesto sarme, morali glad da utole drugim specijalitetima.    

 V. Jankov

 

Projekat „Javni interes u Bačkoj Topoli ” realizovala je „Panonija media“ u saradnji sa „Dnevnikom“. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.

Piše:
Pošaljite komentar