У сусрет шестој „Сармијади“ у Бачкој Тополи
БАЧКА ТОПОЛА: Организатори шесте „Сармијаде“ у Бачкој Тополи, Удружење „Ориго“ и њихови партнери из Удружења пољопривредника „Газдакер“, брину само какво ће бити време у суботу, 3. новембра, када ће на Вашаришту бити домаћини атрактивне целодневне манифестације.
- Лане, кад смо обележавали први мали јубилеј, манифестацију смо изместили на Вашариште и то се показало као добар потез. Одзив је био изузетан. Такмичарских екипа је било седамдесетак, углавном из разних делова Војводине, али и Београда, Шапца и још неких места преко Саве и Дунава. Како су стигли такмичари и из суседне Мађарске, где се сарма одомаћила као „пуњени купус“, све је попримило међународни карактер. Очекујемо да ове године буде још већи одзив, како такмичара, тако и посетилаца, којих је, према грубим проценама, лане било око три хиљаде - чули смо од Хубе Телђешиа, једног од активиста Удружења „Ориго“.
Своју манифестацију организатори из Бачке Тополе представили су недавно на бечејском Гастро фесту. Они су обавестили све да је пријављивање за такмичење у припремању сарме до краја овог месеца. Котизација је 2.500 динара по екипи, која може да броји од пет до десет чланова. Више информација о „Сармијади“ у Бачкој Тополи може се добити електронским путем преко сајта: njnjnj.sarmijada.com, путем мејла: [email protected] или телефоном на број 024/713515.
Захваљујући логистичкој подршци ресторана „Теракота“ из Бачке Тополе, на другом бечејском Фестивалу гастрономије промоција „Сармијаде“ је била више него успешна. Препознатљив специјалитет из три велике грнчарске посуде је „плануо” и, наравно, одушевио дегустаторе.
- Наша „Сармијада“ има три такмичарске категорије. Припрема се класична сарма у киселом купусу, затим необична сарма, која се увија у лист блитве, винове лозе, зеља, раштана, спанаћа... и посебна вегетаријанска сарма - додаје Хуба Телђеши. - „Сармијаду” прате презентације разних гастро- производа, потом вашар рукотворина, програми за децу и музички програм. Захвални смо што наша локална самоуправа има разумевање за наш пројекат и од почетка су нам покровитељи.
Судећи према већ исказаном интересовању, ове године се очекује још масовнији одзив и такмичара и посетилаца. Јер, опојном мирису надалеко чувеног специјалитета и других гастрономских шпеција мало ко може да одоли. Изузев, ако се не понови лањска ситуација, кад је велики број ненајављених посетилаца стигао, па су многи, уместо сарме, морали глад да утоле другим специјалитетима.
В. Јанков
Пројекат „Јавни интерес у Бачкој Тополи ” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.