Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Ostojićevu Dani gusaka priređeni treći put

28.10.2019. 17:15 17:18
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

OSTOJIĆEVO: Manifestaciju „Dani gusaka“ treći put je u Ostojićevu, mestu u čokanskoj opštini, organizovalo Udruženje „Mađarski kulturni krug“ uz podršku lokalne samouprave.

Sunčano vreme prijalo je učesnicima i posetiocima, a pored toga što je na takmičenju u čerupanju gusaka letelo perje, širio se miris gurmanluka sa štandova pedesetak ekipa iz vojvođanskih mesta.

Na svečanom otvaranju manifestacije učesnike su pozdravili glavni organizator Mikloš Reperger i predsednica čokanske opštine Stana Đember.

- Lepo je videti ovoliki broj učesnika na „Danima gusaka“, a ovakve manifestacije za nas znače pre svega očuvanje tradicija Banata. Ostojićevo je mesto u kome je najveće jato gusaka u našoj opštini, pa se negovanju tradicija guščarstva pridaje sve veći značaj, jer ima potencijala da se guščarstvo razvija. Bitno je i da se ljudi u ovakvim prilikama druže, a ovakve manifestacije uživaju podršku lokalne samouprave - naglašava predsednica čokanske opštine Stana Đember.  

 U čerupanju gusaka najveštiji je bio Zoltan Boroš iz Gornjeg Brega, ukupni pobednik u spravljanju kulinarskih specijaliteta je Rihard Požar iz Čoke, a najlepši štand imala je ekipa Branka Mataruge iz Sente

Svi učesnici i brojni posetioci su uživali u pripremanju i degustriranju jela od guščijeg mesa i celodnevnom zabavnom programu. Za pripremu specijaliteta žrtvovano je 50 gusaka iz jata Mikloša Repergera, koji je u ulozi domaćina i glavnog organizatora. 

U čerupanju gusaka takmičili su se zajedno muškarci i žene, a najveštiji je bio Zoltan Boroš, kome je pripao pobednički pehar. Drugo mesto osvojio je Đerđ Kasaš, a treće Gabor Horvat.

Član ocenjivačkog žirija, majstor kulinarstva član Udruženja amaterskih kuvara Vojvodine Nikola Beko iz Bačke Topole prvi put je bio na manfiestaciji u Ostojićevu, i prijatno je iznenađen da su učesnici iz brojnih kulinarskih ekipa veoma maštoviti pa od guščijeg mesa spravljaju razne specijalitete. Ocenjivanje je, kaže, teško kad je preveliki broj učesnika, a na „Danima gusaka“ taj broj je po meri domaćina i može se realno dati sud o tome ko spravlja najukusnija jela.

Za ukupnog pobednika u spravljaju jela od guščijeg mesa proglašen je Rihard Požar iz Čoke, a drugo mesto pripalo je Branku Matarugi iz Sente, čija je ekipa ponela priznanje za najlepši štand i drugo mesto za tortu u obliku guske, sa ukusom vanile i šumskog voća, koju je napravila njegova ćerka Danijela Popadić iz Mokrina.

- Od guščijih specijaliteta spremam paprikaš i punjene guščije vratove. Kožura od guščijeg vrata napunjena je guščijom yigericom, mešanom sa guščijom paštetom i obogaćena kuvanim jajima. Posebno se sprema i pečeno meso guske u medu sa posebnim dodacima, koje ne otkrivam - kaže Mataruga.

Deneš Kenjereš iz Martonoša, kome su asistirali članovi porodice i drugar Ištvan Feješ, takođe je spremao široku paletu jela, praktično sve što je moguće. U kotliću se krčkao perkelt od guščijih vratova, pravio je i punjenu kožu guščijeg vrata, sarmu od guščijeg mesa, pečene batake uz dodatak dunje i drugog voća, bataci su se još pekli sa dodatkom meda, ruzmarina i senfa, a zamirisali su i guščiji čvarci.

- Guščije meso može na stotinu načina da se sprema, samo na ovakvim manifestaicjama baš nema vremena da se sve pokaže, nego samo četiri-pet specijaliteta. Čini mi se da jedino još mi u Martonošu držimo svake sezone po 12 gusaka i sve završe u kotliću, kao pečenje i raznim gurmanlucima. Nekada su guske držali u svakom domaćinstvu, a sada nema pašnjaka, pa su i guske skoro iščezle - konstatuje Kenjereš.


Guske je isplativo držati

Mikloš Reperger iz Ostojićeva drži jato od 600 gusaka, što je dobra baza da se organizuje manifestacija posvećena guskama, očekujući da se možda postigne da u selu ponovo bude puno belih jata.

- Sada prođeš kroz selo i ne možeš videti gusku, a nekada su se masovno napasale na sokacima i okolnim pašnjacima. Guske su interesantne i nekada su kao živina bile zastupljene gotovo u svakom domaćinstvu. Može lepo da se gaji i sa malo truda može da donese solidan prihod od perja i mesa - smatra Reperger.

Perjar Čaba Guljaš iz Gornjeg Brega, koji ove sezone ima jato od 8.000 gusaka, bavi se otkupom i preradom perja, takođe i izvozom, kaže da su mogućnosti za unapređenje guščarstva velike, ali da najveći problem predstavlja sirovinska baza, zbog smanjenog uzgoja gusaka.

- Zahteva za perjem iz Srbije ima u Japanu, gde sada izvozimo oko tonu i po godišnje, a moglo bi nekoliko puta više. Mladi se nerado odlučuju da uđu u uzgoj gusaka, ali polazim od toga da ako sam ja kao ekonomist naučio da čupam perje, onda to može svako ko ima volju da se bavi tim poslom - kaže Guljaš.


Među učesnicima iz vojvođanskih mesta bila je i ekipa Ranka Milinovića iz Čuruga, koji kaže da je i u ovom mestu gusaka mnogo manje nego ranije, kada su se sokaci beleli od jata koja se uveče vraćaju kući sa ispaše.

- Spremamo paprikaš i supu, a guščije meso ukusno je i ispod sača, tako da će biti za gozbu naše vesele družine. Recepti su čista improvizacija, treba samo dobrog materijala i malo strpljenja, a najvažnije je da se lepo družimo i veselimo - ističe Milinović.

Tekst i foto: M. Mitrović

Piše:
Pošaljite komentar