Nekad se pekla od sirka, a danas hit rakija od kivija ili bundeve
BAČKA TOPOLA: Proizvođač domaće rakije i vina Atila Fabrik iz Stare Moravice predstavio je svoje, već nagrađivane, proizvode na nedavno održanoj „Sarmijadi” u Bačkoj Topoli.
- Vino i rakiju pravim već deset godina i kvalitet mi je najvažniji. Osim belog i crnog vina, proizvodim čak 13 vrsta rakije, tako da se pre može reći da sam rakijaš, nego vinar - kaže kroz smeh Atila, koji je i član Udruženja voćara i vinara „Rizling” u Staroj Moravici.
Dodaje da učestvuje na svim takmičenjima, pa otuda i silne medalje i pehari, koje je poneo sa sobom na „Sarmijadu” kako bi ljudi znali šta kupuju. Kvalitet pre svega, tvrdi Fabrik, a rakije pravi od voća, ali i povrća.
- Pravim rakiju od bundeve, što je ljudima neobično, a u „čudne” rakije spadaju i ona od maline, koja je baš lepa, ali i rakija od zove- kaže Atila Fabrik.
Najveća godišnja manifestacija u Staroj Moravici je „Rakijada i pihtijada”, koja će se održati 26. januara, po peti put, u organizaciji Udruženja „Rizling”. Selo danas broji oko 3.500 stanovnika, ali tokom „Rakijade” nemoguće je izbrojati goste.
- Na prošloj rakijadi imali smo 551 uzorak, ne postoji veća manifestacija od naše u Srbiji kada je rakija u pitanju- kaže Fabrik i dodaje da neki proizvođači rakije donesu i po 10 - 15 uzoraka, kao što i on sam ima 13 u ponudi.
Najčuvenija rakija koja je i osvojila najviše nagrada je šljivovica, pa viljamovka. Inače, proizvođači iz Opštine Bačka Topola odneli su najviše nagrada.
Vinar Jožef Jamoško, takođe član Udruženja „Rizling”, predstavio se na manifestaciji vinima.
- Pravim crno, belo i vino od višanja i to otkad znam za sebe- kaže s osmehom Jožef i dodaje da je sve što zna naučio od tate i dede. U ponudi ima frankovku, ali i italijanske rizlinge. Vino od višanja pravi poslednjih 15 godina, ali je ove godine loše rodila višnja, te je i manje vina.
- Inače sve se dobro prodaje, mušterija uvek ima - kaže Jožef i dodaje da su zbog lošeg roda ove godine morali da idu u Novi Sad da kupe grožđe kako bi napravili vino.
Vinari iz Stare Moravice, kaže Jožef, učestvuju na mnogim manifestacijama širom Vojvodine i u svakoj opštini imaju prijatelje vinare koje često posećuju.
- I mi imamo naš dan kada oni dolaze kod nas, i volimo da se družimo, to i jeste poenta ovakvih manifestacija, a prodaja nam je samo plus - kaže Jožef.
On kaže da je nekada bilo više vinara, a stariji se sećaju da je Stara Moravica nakon rata brojala više od 500 zasada, vremenom se to zapustilo, ali danas se opet vraća stari sjaj vinogradarstvu i mladi se sve više interesuju.
- Raste broj vinara, to vidimo i u našem Udruženju, jer brojimo više od stotinu članova i to ne samo iz našeg sela, već imamo puno članova iz Bajše, Bajmoka, Pačira, Bačke Topole, Sokoca, Krivaje, ali i drugih mesta- kaže Jožef i napominje da su oni najstarije registrovano udruženje vinara u Vojvodini.
Društvo „Rizling” postoji već 21 godinu, a kako ističe Jožef Jamoško, tek posle su se udružili vinari iz Temerina, Bajše i drugih mesta.
- Sa svima njima smo odlični prijatelji, jer mi vinari smo poznati da volimo da se družimo. Imamo i prijatelje iz inostranstva koji nas rado posećuju, kao i mi njih- ističe Jožef.
Mladi se okreću ovom poslu
- Naše Udruženje je registrovano 1997. godine i naši članovi, njih više od stotinu, su iz cele opštine. Inače, vinogradari i vinari se lepo druže širom Vojvodine i prema mojim saznanjima ima oko 30 takvih udruženja u Bačkoj, Banatu i Sremu, kao što je naše- kaže Laslo Gujaš, prvi predsednik Udruženja vinara i voćara „Rizling” iz Stare Moravice.
On smatra da je vinarstvo sve popularniji zanat, zanimanje i privredna delatnost.
-To je prilično atraktivno zanimanje i primećujemo da se sve više mladih ljudi opredeljuje za ovaj posao. Podižu se novi voćnjaci i vinogradi, jer i država daje subvencije za podizanje voćnjaka i vinograda što je dobro, a sledeća faza je svakako prerada - kaže Gujaš i dodaje da se osim proizvodnje vina i rakije, prave i sokovi od različitog voća.
Rakijade i takmičenja vinara su sve popularniji u Vojvodini, a primećuje se tendencija da se sve više peče rakija ne samo od voća, već i povrća.
- Sve je više novih rakija, koje nisu tradicionalne, već obojene, moderne, od raznog voća i povrća, te tako imamo rakije od paradajza, paprike, krompira, bundeve..Ranije to nije baš bilo popularno, jer smo pre imali rakiju od sirka i kukuruza, zbog siromaštva. Zanimljive su i rakije od šumskog voća, bobičastog, jagodičastog, tako danas imamo rakije od kupine, maline, jagode, ali i južnog voća, kivija, naranye, banane- pojasnio je Laslo Gujaš, prvi predsednik Udruženja vinara i voćara „Rizling” iz Stare Moravice.
Ko god ima viška proizvoda bavi se prodajom, te je sve više registrovanih proizvođača alkoholnih pića, koji su zainteresovani za sve šire domaće, ali i inostrano tržište, te se svi trude da što bolje plasiraju svoje proizvode.
Maša Stakić
Foto: Jelena Ivanović
Projekat „Javni interes u Bačkoj Topoli” realizovala je „Panonija media” uz podršku „Dnevnika”. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.