Milica i Jovan Kovačević: Porodična manufaktura na kraju grada
Ona je radila u ekskluzivnom japanskom restoranu u Beogradu, kao kuvarica. On u Kovinu u frizerskoj radnji.
Onda je svakog dana kretao auto-stopom do malog iznajmljenog stana u prestonici, kod svoje porodice. Nekad bi ga neko povezao, nekada je prelazio desetine kilometara pešice. Čekajući drugo dete, samo su jednoga dana presekli i rekli – dosta! Ovo nije život!
Kupili su kuću i četrdeset ari placa na kraju grada, u Kovinu. Kuća novogradnja, bašta s voćem, dvorište, prostranstvo. Tu će odgajati svoju decu, odlučili su.
Jovan i Milica Kovačević tek su na početku svoje ideje da naprave malo domaćinstvo za proizvodnju zdrave hrane, spravljane od voća i povrća uzgajanog prirodno, bez otrova, bez hemije, onako kako se to radilo i pre stotinak godina.
– Naše devojčice ne jedu ništa iz prodavnice – priča Jovan „brica”, mladi čovek koji se s mnogo entuzijazma i poleta upustio u avanturu povratka prirodi. – Sve im pravimo. kekse, slatkiše, domaće proizvode od živine i stoke koju gajimo. Bilo je malo problema s babama i dedom, sve dok smo im objasnili da ne želimo da deca jedu industrijsku hranu. Sve je to puno konzervansa i drugih aditiva koji štete zdravlju. Mi smo ovde došli da bi naše devojčice rasle zdravo.
Iza kuće je ogromna bašta koju obrađuju njih dvoje, a tu je i Jovanova mama da pomogne oko dece. Sve su sami odgajili, od zeleniša, preko krompira do ostalog povrća. Bez prskanja skupim otrovima. Ni decenijske voćke nisu prskane. Plodovi su manji od hibridnih, često se i kvare, ali ono što ostane ima zdrav ukus jabuke, kruške, breskve…
Dvorištem šetaju koke, domaće ali i one divlje – morke. Njih Milica mnogo voli. Njihovu divlju ćud, prirodu i, pogotovo, odlazak na spavanje: morke se kao ogromni, mesnati plodovi rasporede po granama drveta i spavaju visoko, daleko od svih.
Mladi bračni par ne zna šta bi pre pomenuo od onoga što prozvode.
– Evo, pasta za zube, potpuno prirodna, deca mogu i da je pojedu ako im se omakne, sasvim je bezbedna – garantuje Jovan, otvara kutijicu i pokazuje. – Pravimo i domaći sapun, onda razne tinkture. Ja sam frizer pa sam napravio mešavinu za negu korena kose od maslinovog, ricinusovog i raznih eteričnih ulja, već po želji mušterija. Onda, po recepturi doktora Ričarda Šulca, a u saradnji s jednim našim drugarom, pravimo razne kapi, za detoks i jačanje funkcije jetre, ehinaceu za imunitet, za ženske tegobe… Sve je prirodno, od travki koje skupimo i beremo sami. Uz obalu Nere kod Bele Crkve i sela Jasenovo je prava riznica lekovitog bilja.
Previše je konzervansa i brze pripreme zimnice i hrane uopšte. Ovo dvoje mladih ljudi žele da sve rade kao što se nekada radilo. U maloj letnjoj kuhinji, na improvizovanim policama i u starim ormanima prosto se guraju pune tegle i flaše. Tu su yemovi, kompoti od najrazličitijeg voća, sokovi od svega što se moglo ubrati i iscediti. Njihove dve devojčice od četiri i godinu i po, Vera i Nada, piju sve. I sok od drenjina. I jedu svako voće i povrće. Nema toga što ne vole. Rastu s tim da je to dobro i ukusno pa se tako i ponašaju. Ne nedostaje im ništa što se može kupiti u prodavnicama.
– Ljudi su se otuđili – priča Milica, iz čijeg sitnog tela izbija ogromna energija. – Porodice se rasipaju. Roditelji rade, nemaju vremena za decu, truje nas svašta sa svih strana. Mi želimo da to promenimo i pokažemo drugima da je to moguće i lepše.
Ona je ta koja kuva sve te delicije u njihovom „biošpajzu”. Svoje kuvarsko umeće iz japanskog restorana zamenila je za skromni prostor u gotovo improvizovanim uslovima.
Ali, to je tek početak. Tek su godinu u tom poslu. Ni toliko, naglašavaju. Za sledeću godinu planiraju da izgrade savremen i dobro opremljen objekat za pripremu i konzerviranje, a na listi planova u njihovom porodičnom projektu još je mnogo toga. Za to vreme, njihova deca rastu s njima i uz njih, slobodno i zdravo.
Ono što naprave, prodaju pomalo, poklanjaju, koriste za sebe. Od toga vide budući izvor prihoda, samo je potrebno da se usavrše i još malo opreme.
– Sve je to zaista krajnje jednostavno i svako može da napravi. A uz to je vrlo efikasno, zdravo i korisno – poručuju mladi manufakturni proizvođači iz svog malog carstva na kraju grada.
Violeta Živkov