Izazov za mlade kuvare
KIKINDA: Internacionalni kulinarski kamp okupio je u Ekonomsko-trgovinskoj školi đake kuvarskog smera iz Segedina, Temišvara i sa Korčule, sa kojima su radili i družili se kao domaćini kikindski srednjoškolci.
Trodnevni kamp, koji promoviše kulinarstvo i međuregionalnu saradnju, podržala je lokalna samouprava.
- Već nekoliko godina traje saradnja naše i škola iz Hrvatske, Mađarske i Rumunije, a ovaj projekat finansira EU. Naše škole povezuju se i kroz pripremu novih projekata. Grad Kikinda to podržava, a u septembru će, za „Dane ludaje”, učenici ponovo boraviti u našem gradu. Pre toga će đaci ove škole provesti nekoliko dana u Dalmaciji. Uvek smo spremi da promovišemo kulturu i tradiciju, kako našeg naroda tako i gostiju- izjavila je Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine grada Kikinde.
Direktor kikindske Ekonomsko-trgovinske škole Tomislav Bartolić, podsetio da se drugi deo Internacionalnog kampa mladih sprovodi u okviru projekta „Omladinska kuhinjska laboratorija” koji realizuje nevladina organizacija „Resurs za održivi centar“.
- Lane smo imali 20 polaznika iz Kikinde. Oni su radili na zdravoj bezglutenskoj hrani. Ukupno j 60 mladih ljudi iz naše sredine i regiona završilo predviđenu obuku. Ovde se radi kvalitetno, a ključni koncept projekta je da isti sastojci daju različita jela iz različitih nacionalnih kuhinja- rekao je Bartolić.
V. H.