Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Carstvo đakonija Marije Fađaš iz Srbobrana

23.08.2019. 10:04 10:09
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

BEČEJ: Udruženje žena „Citadela“ iz Srbobrana imalo je nekoliko učesnika na dva bečejska etno bazara u sklopu „Festivala na Tisi – Tanderbal“  i međunarodnog festivala folklora „Bečej Folk Fest“, a zapažen je bio štand Marije Fađaš (52).

Mnoštvo tegli razne zapremine, a u njima đakonije, od kiselih, preko ljutih i pikantnih, do slatkih. 

- I sve po dobroj staroj recepturi naših baka - ponosno veli Marija Fađaš. - Moja porodica je imala baštu i voćnjak, te su baka i mama od ranog proleća do kasne jeseni pripremale zimnicu. Bila sam znatiželjna još kao devojčica i nije mi žao zbog toga. Kad sam se udala, iako sam zaposlena, nastavila sam s istim poslom.

- Zadovoljstvo mi je da popodne i uveče zasučem rukave i prihvatim se nimalo lakog, ali dragog posla. Imam ogromnu pomoć supruga Andora, koji pre podne, dok ja radim, opere tegle i ostalu ambalažu, pa me sve čeka spremno- kaže Marija.

U izuzetnim prilikama, kad treba očistiti po 150 do 200 kilograma luka ili nekog drugog materijala, u pomoć priskoči žena u koju ima poverenja, a onda ona, opet sama, nastupa do duboko u noć. I tako od prvih prolećnih baštenskih do kasnih jesenjih plodova iz voćnjaka.

- Pripremam turšiju u buradima, ali i manja pakovanja u teglama razne veličine. Kasnije pristiže voće, pa na red dolazi prerada u pekmeze i sokove bez konzervansa. Asortiman je oko 25 različitih proizvoda. Pekmeze pravim od višnje, jagode, kajsije, kupine, maline, šljive, ali i kombinacije: banana-kivi, banana-bundeva- naranya, začinjeno cimetom. Ne idem na pijace i vašare. Sve prodajem od kuće.

- Pročulo se za moje proizvode i dolaze ljudi. Kupuju ugostitelji za svoje restorane, a i pojedinci snabdevaju svoje ostave. Ali, zadovoljstvo mi je da sa koleginicama iz „Citadele“ posećujem manifestacije ovakvog formata - s osmehom dodaje Marija.

Kaže da je natraženiji ajvar, bilo blagi ili ljut. Pogotovo kod ugostitelja, ali i turšija, koja mora da je hrskava kad se jede, a od začina zavisi kakav će krajnji ukus biti.

Cena tegle pekmeza od 200 grama je 200 dinara. Nešto veće imaju i višu cenu, od 400 do 650 dinara. Kod Marije je dobro to što kupac na licu mesta proba proizvod i onda se odlučuje za kupovinu. Naravno, to je za one koji prvi put kupuju. Posle se kupuje bez probe, jer ko jedanput kupi Marijin proizvod postaje stalna mušterija.

V. Jankov

Piše:
Pošaljite komentar