Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Царство ђаконија Марије Фађаш из Србобрана

23.08.2019. 10:04 10:09
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

БЕЧЕЈ: Удружење жена „Цитадела“ из Србобрана имало је неколико учесника на два бечејска етно базара у склопу „Фестивала на Тиси – Тандербал“  и међународног фестивала фолклора „Бечеј Фолк Фест“, а запажен је био штанд Марије Фађаш (52).

Мноштво тегли разне запремине, а у њима ђаконије, од киселих, преко љутих и пикантних, до слатких. 

- И све по доброј старој рецептури наших бака - поносно вели Марија Фађаш. - Моја породица је имала башту и воћњак, те су бака и мама од раног пролећа до касне јесени припремале зимницу. Била сам знатижељна још као девојчица и није ми жао због тога. Кад сам се удала, иако сам запослена, наставила сам с истим послом.

- Задовољство ми је да поподне и увече засучем рукаве и прихватим се нимало лаког, али драгог посла. Имам огромну помоћ супруга Андора, који пре подне, док ја радим, опере тегле и осталу амбалажу, па ме све чека спремно- каже Марија.

У изузетним приликама, кад треба очистити по 150 до 200 килограма лука или неког другог материјала, у помоћ прискочи жена у коју има поверења, а онда она, опет сама, наступа до дубоко у ноћ. И тако од првих пролећних баштенских до касних јесењих плодова из воћњака.

- Припремам туршију у бурадима, али и мања паковања у теглама разне величине. Касније пристиже воће, па на ред долази прерада у пекмезе и сокове без конзерванса. Асортиман је око 25 различитих производа. Пекмезе правим од вишње, јагоде, кајсије, купине, малине, шљиве, али и комбинације: банана-киви, банана-бундева- naranya, зачињено циметом. Не идем на пијаце и вашаре. Све продајем од куће.

- Прочуло се за моје производе и долазе људи. Купују угоститељи за своје ресторане, а и појединци снабдевају своје оставе. Али, задовољство ми је да са колегиницама из „Цитаделе“ посећујем манифестације оваквог формата - с осмехом додаје Марија.

Каже да је натраженији ајвар, било благи или љут. Поготово код угоститеља, али и туршија, која мора да је хрскава кад се једе, а од зачина зависи какав ће крајњи укус бити.

Цена тегле пекмеза од 200 грама је 200 динара. Нешто веће имају и вишу цену, од 400 до 650 динара. Код Марије је добро то што купац на лицу места проба производ и онда се одлучује за куповину. Наравно, то је за оне који први пут купују. После се купује без пробе, јер ко једанпут купи Маријин производ постаје стална муштерија.

В. Јанков

Пише:
Пошаљите коментар