Царство ђаконија Марије Фађаш из Србобрана
БЕЧЕЈ: Удружење жена „Цитадела“ из Србобрана имало је неколико учесника на два бечејска етно базара у склопу „Фестивала на Тиси – Тандербал“ и међународног фестивала фолклора „Бечеј Фолк Фест“, а запажен је био штанд Марије Фађаш (52).
Мноштво тегли разне запремине, а у њима ђаконије, од киселих, преко љутих и пикантних, до слатких.
- И све по доброј старој рецептури наших бака - поносно вели Марија Фађаш. - Моја породица је имала башту и воћњак, те су бака и мама од раног пролећа до касне јесени припремале зимницу. Била сам знатижељна још као девојчица и није ми жао због тога. Кад сам се удала, иако сам запослена, наставила сам с истим послом.
- Задовољство ми је да поподне и увече засучем рукаве и прихватим се нимало лаког, али драгог посла. Имам огромну помоћ супруга Андора, који пре подне, док ја радим, опере тегле и осталу амбалажу, па ме све чека спремно- каже Марија.
У изузетним приликама, кад треба очистити по 150 до 200 килограма лука или неког другог материјала, у помоћ прискочи жена у коју има поверења, а онда она, опет сама, наступа до дубоко у ноћ. И тако од првих пролећних баштенских до касних јесењих плодова из воћњака.
- Припремам туршију у бурадима, али и мања паковања у теглама разне величине. Касније пристиже воће, па на ред долази прерада у пекмезе и сокове без конзерванса. Асортиман је око 25 различитих производа. Пекмезе правим од вишње, јагоде, кајсије, купине, малине, шљиве, али и комбинације: банана-киви, банана-бундева- naranya, зачињено циметом. Не идем на пијаце и вашаре. Све продајем од куће.
- Прочуло се за моје производе и долазе људи. Купују угоститељи за своје ресторане, а и појединци снабдевају своје оставе. Али, задовољство ми је да са колегиницама из „Цитаделе“ посећујем манифестације оваквог формата - с осмехом додаје Марија.
Каже да је натраженији ајвар, било благи или љут. Поготово код угоститеља, али и туршија, која мора да је хрскава кад се једе, а од зачина зависи какав ће крајњи укус бити.
Цена тегле пекмеза од 200 грама је 200 динара. Нешто веће имају и вишу цену, од 400 до 650 динара. Код Марије је добро то што купац на лицу места проба производ и онда се одлучује за куповину. Наравно, то је за оне који први пут купују. После се купује без пробе, јер ко једанпут купи Маријин производ постаје стална муштерија.
В. Јанков