Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA „DNEVNIKA”: VLADIN PREDLOG IZMENA ZAKONA O JAVNOM BELEŽNIŠTVU Za pozajmice preko OVOG iznosa obavezna overa kod notara

22.09.2024. 09:15 09:58
Piše:
Божо Марковић
Izvor: dnevnik

Vlada Srbije nedavno je usvojila predlog dopune Zakona o javnom beležništvu koji će se uskoro naći i pred poslanicima Narodne skupštine koji će se o njemu izjasniti.

Deo predloženih izmena odnosi se na pozajmljivanje novca, odnosno na evidentiranje pozajmica kod javnih beležnika, a šta će pomenute izmene značiti u praksi, pojašnjava nam Božo Marković, advokat iz Novog Sada koji kaže da bi mogle doneti pozitivne rezultate jer se pozajmice kod nas dobrim delom nalaze u takozvanoj „sivoj zoni“ zbog čega ugovori o pozajmicama često dovode do komplikovanih sudskih postupaka. 

- Naravno to znači i više posla za nas advokate, ali gledano iz pozicije građana ovoj oblasti je potrebno dodatno uređivanje propisima kako bi i zajmodavci i zajmoprimci bili sigurniji u ugovore i uslove koje su potpisali – kaže Marković. 

Po njegovim rečima ukoliko ovaj predlog Vlade prođe skupštinsku proceduru i bude usvojen, javni beležnici će ugovore o zajmu novca između fizičkih lica u iznosu od 10.000 evra i više, overavati u formi javnobeležničke solemnizacije odnosno potvrde. 

- Ta klauzula o potvrđivanju od strane javnog beležnika (solemnizaciona klauzula) biće uslov za punovažnost ugovora o pozajmici. Solemnizacionom klauzulom će javni beležnik potvrđivati da je strankama u njegovom prisustvu pročitana isprava, da su stranke izjavile da ta isprava u svemu u potpunosti odgovara njihovoj volji i da su je svojeručno potpisale. Javni beležnik prilikom potvrđivanja isprave ispituje i da li stranke imaju pravnu i poslovnu sposobnost koja se traži za preduzimanje tog posla i da li su ovlašćene za to, te ako utvrdi da nisu ispunjeni ovi uslovi, on će rešenjem odbiti da potvrdi ispravu – objašnjava advokat Marković. 

Po rečima advokata Bože Markovića, može se zaključiti da se ovim izmenama pokušava ustrojiti i ispratiti jedan veliki deo toka novca koji se dešava u realnom vremenu, a koji prolazi u potpunosti ispod radara državnog kontrolnog aparata

Takođe, javni beležnik je prilikom solemnizacije dužan da objasni strankama smisao pravnog posla, da im ukaže na njegove posledice i da ispita da li je pravni posao dozvoljen, odnosno da nije u suprotnosti sa prinudnim propisima, javnim poretkom i dobrim običajima. 

- Po ovom predlogu, javni beležnik koji bi potvrdio ovu vrstu ugovora bi bio dužan da overen prepis tog ugovora odmah dostavi Upravi za sprečavanje pranja novca preko registra koji će razvijati i održavati Ministarstvo pravde. U taj registar bi javni beležnik bio dužan da upiše identifikacione podatke o zajmodavcu i zajmoprimcu, kao i podatke o iznosu zajma, roku vraćanja i valuti novca – navodi Marković i napominje da se sve ovo tiče samo obligacije između fizičkih lica, jer bankarski sektor i pozajmice od banaka su izuzete iz ovog predloga izmena budući da banke imaju drugi oblik overa.

- Ugovori o zajmu novca između fizičkih lica u iznosu od 10.000 evra bi ovakvom vrstom potvrđivanja prošli detaljnu kontrolu i proveru pre samog potpisivanja. Jedan od ciljeva ovakve vrste overe ugovora o zajmu novca sigurno je finansijska disciplina i pravna sigurnost, jer potvrđivanje ove sada nejavne isprave će istoj dati snagu javne isprave, dostupne svim nadležnim kontrolnim državnim organima – smatra  Marković

еври
Izvor: Pixabay.com

Po njegovim rečima, može se zaključiti da se ovim izmenama pokušava ustrojiti jedan veliki deo toka novca koji se dešava u realnom vremenu, a koji prolazi u potpunosti ispod radara državnog kont- rolnog aparata.  On podseća da i sada po važećem zakonu, ugovorne strane, ukoliko to obe žele i o tome se sporazumeju mogu kod javnog beležnika overiti ugovor o zajmu. 

- Taj ugovor se overava u formi javnobeležničke overe, odnosno tako što na toj nejavnoj ispravi javni beležnik samo overava samo potpise ugovornih strana, tj. proverava, utvrđuje i potvrđuje identitet potpisnika. Međutim, on se ne upušta u sadržinu i odredbe ugovora jer to prevazilazi njegova sadašnja ovlašćenja – navodi Marković.

Na taj način  većina ovih transakcija, odnosno veliki deo toka novca između fizičkih lica je potpuno nevidljiv za državni kontrolni aparat. 

- U pravnom prometu i realnom životu je veliki broj zaključenih ugovora o zajmu, a da ti ugovori ni u kom slučaju nisu proverljivi, niti nadležni državni organi mogu pratiti i kontrolisati ove vrste transkacija, odnosno ne mogu proveriti poreklo novca, ne mogu proveriti koliko je novca stvarno dato na zajam, pod kojim uslovima itd. Pored toga, fizička lica mogu biti dovedena u situaciju da zaključuju ugovore koji nisu izraz njihovih stvarnih volja i time sebe dovesti u situaciju da čine nešto na sopstvenu štetu, a sve zbog stanja ili situacije u kojoj se trenutno nalaze. Uvođenje javnobeležničke overe ugovora o pozajmici za iznose od preko 10 hiljada evra,sigurno bi uticalo i smanjilo rizik od nekih negativnih pojava koje imamo u toj oblasti – zaključuje Marković. 

Prema njegovim rečima uz predložene izmene, Uprava za sprečavanje pranja novca, Poreska uprava, a na kraju i nadležna javna tužilaštva će na ovaj način dobiti mogućnost da ispituju tokove novca i da utvrđuju njegovo poreklo jer će tim ugovorima solemnizacija od strane javnog beležnika dati punovažnost, a oni će postati dostupni nadležnim organima koji prate i proveravaju finansijske transakcije.

Niko Perković

Izvor:
dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
RGZ: Notari žele da eliminišu Zavod u upisu nepokretnosti

RGZ: Notari žele da eliminišu Zavod u upisu nepokretnosti

07.10.2022. 17:56 17:58
Republički geodetski zavod: Notari kradu proizvod katastra

Republički geodetski zavod: Notari kradu proizvod katastra

02.10.2020. 15:01 15:03
Notari će uzimati podatke o nepokretnosti, ubuduće za 540 dinara

Notari će uzimati podatke o nepokretnosti, ubuduće za 540 dinara

22.06.2020. 16:44 16:48