clear sky
25°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТЕМА „ДНЕВНИКА”: ВЛАДИН ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА ЗАКОНА О ЈАВНОМ БЕЛЕЖНИШТВУ За позајмице преко ОВОГ износа обавезна овера код нотара

22.09.2024. 09:15 09:58
Пише:
Божо Марковић
Извор: дневник

Влада Србије недавно је усвојила предлог допуне Закона о јавном бележништву који ће се ускоро наћи и пред посланицима Народне скупштине који ће се о њему изјаснити.

Део предложених измена односи се на позајмљивање новца, односно на евидентирање позајмица код јавних бележника, а шта ће поменуте измене значити у пракси, појашњава нам Божо Марковић, адвокат из Новог Сада који каже да би могле донети позитивне резултате јер се позајмице код нас добрим делом налазе у такозваној „сивој зони“ због чега уговори о позајмицама често доводе до компликованих судских поступака. 

- Наравно то значи и више посла за нас адвокате, али гледано из позиције грађана овој области је потребно додатно уређивање прописима како би и зајмодавци и зајмопримци били сигурнији у уговоре и услове које су потписали – каже Марковић. 

По његовим речима уколико овај предлог Владе прође скупштинску процедуру и буде усвојен, јавни бележници ће уговоре о зајму новца између физичких лица у износу од 10.000 евра и више, оверавати у форми јавнобележничке солемнизације односно потврде. 

- Та клаузула о потврђивању од стране јавног бележника (солемнизациона клаузула) биће услов за пуноважност уговора о позајмици. Солемнизационом клаузулом ће јавни бележник потврђивати да је странкама у његовом присуству прочитана исправа, да су странке изјавиле да та исправа у свему у потпуности одговара њиховој вољи и да су је својеручно потписале. Јавни бележник приликом потврђивања исправе испитује и да ли странке имају правну и пословну способност која се тражи за предузимање тог посла и да ли су овлашћене за то, те ако утврди да нису испуњени ови услови, он ће решењем одбити да потврди исправу – објашњава адвокат Марковић. 

По речима адвоката Боже Марковића, може се закључити да се овим изменама покушава устројити и испратити један велики део тока новца који се дешава у реалном времену, а који пролази у потпуности испод радара државног контролног апарата

Такође, јавни бележник је приликом солемнизације дужан да објасни странкама смисао правног посла, да им укаже на његове последице и да испита да ли је правни посао дозвољен, односно да није у супротности са принудним прописима, јавним поретком и добрим обичајима. 

- По овом предлогу, јавни бележник који би потврдио ову врсту уговора би био дужан да оверен препис тог уговора одмах достави Управи за спречавање прања новца преко регистра који ће развијати и одржавати Министарство правде. У тај регистар би јавни бележник био дужан да упише идентификационе податке о зајмодавцу и зајмопримцу, као и податке о износу зајма, року враћања и валути новца – наводи Марковић и напомиње да се све ово тиче само облигације између физичких лица, јер банкарски сектор и позајмице од банака су изузете из овог предлога измена будући да банке имају други облик овера.

- Уговори о зајму новца између физичких лица у износу од 10.000 евра би оваквом врстом потврђивања прошли детаљну контролу и проверу пре самог потписивања. Један од циљева овакве врсте овере уговора о зајму новца сигурно је финансијска дисциплина и правна сигурност, јер потврђивање ове сада нејавне исправе ће истој дати снагу јавне исправе, доступне свим надлежним контролним државним органима – сматра  Марковић

еври
Извор: Pixabay.com

Пo његовим речима, може се закључити да се овим изменама покушава устројити један велики део тока новца који се дешава у реалном времену, а који пролази у потпуности испод радара државног конт- ролног апарата.  Он подсећа да и сада по важећем закону, уговорне стране, уколико то обе желе и о томе се споразумеју могу код јавног бележника оверити уговор о зајму. 

- Тај уговор се оверава у форми јавнобележничке овере, односно тако што на тој нејавној исправи јавни бележник само оверава само потписе уговорних страна, тј. проверава, утврђује и потврђује идентитет потписника. Међутим, он се не упушта у садржину и одредбе уговора јер то превазилази његова садашња овлашћења – наводи Марковић.

На тај начин  већина ових трансакција, односно велики део тока новца између физичких лица је потпуно невидљив за државни контролни апарат. 

- У правном промету и реалном животу је велики број закључених уговора о зајму, а да ти уговори ни у ком случају нису проверљиви, нити надлежни државни органи могу пратити и контролисати ове врсте транскација, односно не могу проверити порекло новца, не могу проверити колико је новца стварно дато на зајам, под којим условима итд. Поред тога, физичка лица могу бити доведена у ситуацију да закључују уговоре који нису израз њихових стварних воља и тиме себе довести у ситуацију да чине нешто на сопствену штету, а све због стања или ситуације у којој се тренутно налазе. Увођење јавнобележничке овере уговора о позајмици за износе од преко 10 хиљада евра,сигурно би утицало и смањило ризик од неких негативних појава које имамо у тој области – закључује Марковић. 

Према његовим речима уз предложене измене, Управа за спречавање прања новца, Пореска управа, а на крају и надлежна јавна тужилаштва ће на овај начин добити могућност да испитују токове новца и да утврђују његово порекло јер ће тим уговорима солемнизација од стране јавног бележника дати пуноважност, а они ће постати доступни надлежним органима који прате и проверавају финансијске трансакције.

Нико Перковић

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
РГЗ: Нотари желе да елиминишу Завод у упису непокретности

РГЗ: Нотари желе да елиминишу Завод у упису непокретности

07.10.2022. 17:56 17:58
Републички геодетски завод: Нотари краду производ катастра

Републички геодетски завод: Нотари краду производ катастра

02.10.2020. 15:01 15:03
Нотари ће узимати податке о непокретности, убудуће за 540 динара

Нотари ће узимати податке о непокретности, убудуће за 540 динара

22.06.2020. 16:44 16:48