Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SLAVIMO JUSTINU DEVICU I SVEŠTENOMUČENIKA KIPRIJANA, ZAŠTITNIKA PROTIV ZLIH SILA Njegova molitva štiti OD UROKA I VRADŽBINA, EVO KAKO GLASI

15.10.2024. 07:18 07:39
Piše:
Свети Кипријан и Јустина
Foto: Youtube/Molitvipravoslavnie/printscreen

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetih mučenika Kiprijana i Justine device.

Kiprijan, doseljen iz Kartagene u Antiohiju, gde je živela i Justina sa svojim roditeljima, Edesijem i Kleodonijom. Edesije je bio idolopoklonički vrač, ali kada je Justina primila hrišćanstvo, preobratila je i roditelje. Za to vreme Kiprijan je bio vrač, i gatao je ljudima.

Neki razvratni mladić Aglaid neznabožac hteo je da zavede Justinu, pa pošto ga je odbila, potražio je od Kiprijana pomoć. Ovaj je navodio zle duhove na Justinu, ali nije uspeo jer ih je ona molitvom odbijala. Tada je Kiprijan prepoznao moć krsta, preobratio se, krstio i vremenom posao episkop. 

Ljuti neznabošci optužili su njega i Justinu, i oboje predali sudu u Damasku. 

Mučeni su i posečeni u Nikomidiji krajem III veka.

I tako se hrišćani molitvom izbavljaju od zlih sila, vračanja, i bajanja. 

Šta Crkva misli o vradžbinama

Pravoslavno hrišćanstvo ima strogo negativan stav prema vračanju i svim oblicima okultizma, uključujući magiju, gatanje, prizivanje duhova, astrološke prakse i slične aktivnosti. Vračanje se smatra delom nečistih sila i suprotnim veri u Boga. Prema učenju Pravoslavne crkve, čovek koji se okreće vračanju ili magiji zapravo pokazuje nepoverenje u Božju volju i traži pomoć od sila koje nisu od Boga, što se smatra grehom.

Crkva uči da vera, molitva i oslanjanje na Božju milost treba da budu temelj života vernika, a svaki oblik okultnih praksi vodi duhovnoj šteti i udaljavanju od Boga. Takve aktivnosti su često povezane sa idolopoklonstvom i obmanom, što je strogo osuđeno u Svetom Pismu. Pravoslavni hrišćani se pozivaju da se drže daleko od vračanja i svih vrsta sujeverja i da veruju u Božju promisao za njih i za svet.

U Pravoslavnoj crkvi postoji više molitvi koje se izgovaraju protiv vradžbina, uroka i drugih zlih sila. Ove molitve su deo duhovne borbe protiv zla i obično se izgovaraju u kontekstu crkvenih obreda, a posebno tokom molitava za isceljenje, zaštitu ili isterivanje demona (egzorcizam).

Jedna od poznatih molitava protiv vradžbina je "Molitva svetog Kiprijana", koja se koristi za zaštitu od čaranja, magije, zlih duhova i vradžbina. Sveti Kiprijan je svetitelj koji je pre svog preobraćenja bio mag, pa je nakon što je postao hrišćanin posebno poznat kao zaštitnik od zlih sila.

Molitva Svetog Kiprijana

„Gospode Bože naš, Caru vekova, Svedržitelju, Ti koji si svojim čudotvornim delom učinio da iz ništavila postoji sve, Tebi se molimo, Gospode, Bog Savaot, Nebeski Caru i Tvorče svega vidljivog i nevidljivog. Pogledaj na nas i oslobodi nas od svake magije, vradžbine, gatanja i veštičarenja, kao i od svih zlih i lukavih đavolskih dela. Ti si Bog svemoćni i silni, oslobodi i izbavi nas svojom moćnom rukom, uništi sva lukavstva đavola, odagnaj svaku magiju i vradžbine, osveti i očisti nas, Gospode, i oslobodi nas od svakog zlog uticaja.

Molitvama Prečiste i Presvete Vladičice naše Bogorodice i Vazda Djeve Marije, Silom Časnog i Životvornog Krsta, Zastupništvom Česnih Nebeskih Sila Beztelesnih, Svetog Proroka, Preteče i Krstitelja Jovana, Svetih slavnih i svehvalnih apostola, Svetih slavnih i dobropobednih mučenika, Svetih bogonosnih otaca naših, Svetog i čudotvornog Kiprijana i svih svetih, molimo Ti se, Gospode, usliši nas grešne i ne odvrati Lice Tvoje od nas.

O, Gospode, oteraćemo svako zlo u ime Tvoje Sveto, jer si Ti Bog naš i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

Ove molitve obično izgovaraju sveštenici u crkvenom okruženju, ali vernici mogu privatno moliti Boga za zaštitu. Molitve ovog tipa izgovaraju se kada postoji sumnja da je neko pod uticajem vradžbina ili zlih sila, ili jednostavno kao preventivna zaštita.

 

Izvor:
Dnevnik, I. Radoičić
Autor:
Pošaljite komentar
ĐACI VOLE OVOG SVECA! Danas slavimo Svetog Grigorija MOLITVA ovom svetitelju obećava uspeh u školi EVO kako ona glasi
светац

ĐACI VOLE OVOG SVECA! Danas slavimo Svetog Grigorija MOLITVA ovom svetitelju obećava uspeh u školi EVO kako ona glasi

13.10.2024. 08:37 08:48
NIPOŠTO OVO NE DODIRUJTE U sredu je Sveti Jovan Bogoslov! U mnogim krajevima u ove dane počinje SEZONA SVADBI

Jedan od omiljenih Hristovih učenika

црква

NIPOŠTO OVO NE DODIRUJTE U sredu je Sveti Jovan Bogoslov! U mnogim krajevima u ove dane počinje SEZONA SVADBI

08.10.2024. 21:50 13:18
DANAS JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK KORNILIJE Evo šta se radi za ovaj praznik koji prethodi KRSTOVDANU
svetac praznik crkva

DANAS JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK KORNILIJE Evo šta se radi za ovaj praznik koji prethodi KRSTOVDANU

26.09.2024. 07:30 09:24