clear sky
19°C
15.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0177
usd
107.1002
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЛАВИМО ЈУСТИНУ ДЕВИЦУ И СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА КИПРИЈАНА, ЗАШТИТНИКА ПРОТИВ ЗЛИХ СИЛА Његова молитва штити ОД УРОКА И ВРАЏБИНА, ЕВО КАКО ГЛАСИ

15.10.2024. 07:18 07:39
Пише:
Свети Кипријан и Јустина
Фото: Youtube/Molitvipravoslavnie/printscreen

Српска православна црква и верници славе данас Светих мученика Кипријана и Јустине девице.

Кипријан, досељен из Картагене у Антиохију, где је живела и Јустина са својим родитељима, Едесијем и Клеодонијом. Едесије је био идолопоклонички врач, али када је Јустина примила хришћанство, преобратила је и родитеље. За то време Кипријан је био врач, и гатао је људима.

Неки развратни младић Аглаид незнабожац хтео је да заведе Јустину, па пошто га је одбила, потражио је од Кипријана помоћ. Овај је наводио зле духове на Јустину, али није успео јер их је она молитвом одбијала. Тада је Кипријан препознао моћ крста, преобратио се, крстио и временом посао епископ. 

Љути незнабошци оптужили су њега и Јустину, и обоје предали суду у Дамаску. 

Мучени су и посечени у Никомидији крајем III века.

И тако се хришћани молитвом избављају од злих сила, врачања, и бајања. 

Шта Црква мисли о враџбинама

Православно хришћанство има строго негативан став према врачању и свим облицима окултизма, укључујући магију, гатање, призивање духова, астролошке праксе и сличне активности. Врачање се сматра делом нечистих сила и супротним вери у Бога. Према учењу Православне цркве, човек који се окреће врачању или магији заправо показује неповерење у Божју вољу и тражи помоћ од сила које нису од Бога, што се сматра грехом.

Црква учи да вера, молитва и ослањање на Божју милост треба да буду темељ живота верника, а сваки облик окултних пракси води духовној штети и удаљавању од Бога. Такве активности су често повезане са идолопоклонством и обманом, што је строго осуђено у Светом Писму. Православни хришћани се позивају да се држе далеко од врачања и свих врста сујеверја и да верују у Божју промисао за њих и за свет.

У Православној цркви постоји више молитви које се изговарају против враџбина, урока и других злих сила. Ове молитве су део духовне борбе против зла и обично се изговарају у контексту црквених обреда, а посебно током молитава за исцељење, заштиту или истеривање демона (егзорцизам).

Једна од познатих молитава против враџбина је "Молитва светог Кипријана", која се користи за заштиту од чарања, магије, злих духова и враџбина. Свети Кипријан је светитељ који је пре свог преобраћења био маг, па је након што је постао хришћанин посебно познат као заштитник од злих сила.

Молитва Светог Кипријана

„Господе Боже наш, Цару векова, Сведржитељу, Ти који си својим чудотворним делом учинио да из ништавила постоји све, Теби се молимо, Господе, Бог Саваот, Небески Цару и Творче свега видљивог и невидљивог. Погледај на нас и ослободи нас од сваке магије, враџбине, гатања и вештичарења, као и од свих злих и лукавих ђаволских дела. Ти си Бог свемоћни и силни, ослободи и избави нас својом моћном руком, уништи сва лукавства ђавола, одагнај сваку магију и враџбине, освети и очисти нас, Господе, и ослободи нас од сваког злог утицаја.

Молитвама Пречисте и Пресвете Владичице наше Богородице и Вазда Дјеве Марије, Силом Часног и Животворног Крста, Заступништвом Чесних Небеских Сила Безтелесних, Светог Пророка, Претече и Крститеља Јована, Светих славних и свехвалних апостола, Светих славних и добропобедних мученика, Светих богоносних отаца наших, Светог и чудотворног Кипријана и свих светих, молимо Ти се, Господе, услиши нас грешне и не одврати Лице Твоје од нас.

О, Господе, отераћемо свако зло у име Твоје Свето, јер си Ти Бог наш и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин."

Ове молитве обично изговарају свештеници у црквеном окружењу, али верници могу приватно молити Бога за заштиту. Молитве овог типа изговарају се када постоји сумња да је неко под утицајем враџбина или злих сила, или једноставно као превентивна заштита.

 

Извор:
Дневник, И. Радоичић
Аутор:
Пошаљите коментар
ЂАЦИ ВОЛЕ ОВОГ СВЕЦА! Данас славимо Светог Григорија МОЛИТВА овом светитељу обећава успех у школи ЕВО како она гласи
светац

ЂАЦИ ВОЛЕ ОВОГ СВЕЦА! Данас славимо Светог Григорија МОЛИТВА овом светитељу обећава успех у школи ЕВО како она гласи

13.10.2024. 08:37 08:48
НИПОШТО ОВО НЕ ДОДИРУЈТЕ У среду је Свети Јован Богослов! У многим крајевима у ове дане почиње СЕЗОНА СВАДБИ

Један од омиљених Христових ученика

црква

НИПОШТО ОВО НЕ ДОДИРУЈТЕ У среду је Свети Јован Богослов! У многим крајевима у ове дане почиње СЕЗОНА СВАДБИ

08.10.2024. 21:50 13:18
ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК КОРНИЛИЈЕ Ево шта се ради за овај празник који претходи КРСТОВДАНУ
svetac praznik crkva

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК КОРНИЛИЈЕ Ево шта се ради за овај празник који претходи КРСТОВДАНУ

26.09.2024. 07:30 09:24