Evo šta sadrže nove smernica SZO
KUPCI ĆE LAKŠE MOĆI DA DONESU ZDRAVIJI IZBOR Upakovana hrana i pića treba da imaju JASNO ČITLJIVE NUTRITIVNE INFORMACIJE
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor, navodi se u prvom nacrtu smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Povećana potrošnja prerađene hrane sa visokim sadržajem soli, šećera i masti je ključni pokretač globalne krize gojaznosti, sa više od milijardu ljudi koji žive sa ovim stanjem i procenjuje se da je osam miliona ranih smrti svake godine povezano da zdravstvenim problemima kao što su dijabetes i srčane bolesti, pokazuju podaci SZO, preneo je Rojters.
Ipak, vlade su se borile da uvedu politike za suzbijanje epidemije.
Trenutno, samo 43 države članice SZO imaju bilo kakvu vrstu označavanja na prednjoj strani pakovanja, bilo obavezno ili dobrovoljno, uprkos dokazima koji pokazuju da etikete mogu uticati na ponašanje pri kupovini, naveli su iz SZO za Rojters.
SZO je počela da radi na nacrtu smernica 2019. godine.
One imaju za cilj "da podrže potrošače u donošenju zdravije odluke u vezi sa hranom", navela je u mejlu Katrin Ingelhard, naučnica u odeljenju za ishranu i bezbednost hrane SZO.
Javna konsultacija o smernicama završena je 11. oktobra, a finalizovana verzija biće objavljena početkom 2025. godine.
Smernice SZO preporučuju vladama da sprovedu "interpretativne" oznake koje uključuju nutritivne informacije i objašnjenja o vrsti proizvoda.
Primer bi bio NutriScore, razvijen u Francuskoj i korišćen u brojnim evropskim zemljama, koje rangiraju hranu od A (zelena, koja sadrži esencijalne hranljive materije) do E (crvena, koja sadrži visok nivo dodatih soli, šećera, masti ili kalorija).
Čile i nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike koriste strožiji sistem, sa upozorenjima na hrani sa puno šećera, soli ili masti na prednjoj strani pakovanja u vidu crnog osmougaonika koji podseća na znak stop.