broken clouds
14°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ево шта садрже нове смерница СЗО

КУПЦИ ЋЕ ЛАКШЕ МОЋИ ДА ДОНЕСУ ЗДРАВИЈИ ИЗБОР Упакована храна и пића треба да имају ЈАСНО ЧИТЉИВЕ НУТРИТИВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

18.10.2024. 17:45 17:48
Пише:
храна
Фото: Pixabay.com

Упакована храна и пиће треба да имају лако читљиве нутритивне информације на предњој страни производа како би помогли потрошачима да донесу здравији избор, наводи се у првом нацрту смерница Светске здравствене организације (СЗО).

Повећана потрошња прерађене хране са високим садржајем соли, шећера и масти је кључни покретач глобалне кризе гојазности, са више од милијарду људи који живе са овим стањем и процењује се да је осам милиона раних смрти сваке године повезано да здравственим проблемима као што су дијабетес и срчане болести, показују подаци СЗО, пренео је Ројтерс.

Ипак, владе су се бориле да уведу политике за сузбијање епидемије.

Тренутно, само 43 државе чланице СЗО имају било какву врсту означавања на предњој страни паковања, било обавезно или добровољно, упркос доказима који показују да етикете могу утицати на понашање при куповини, навели су из СЗО за Ројтерс.

СЗО је почела да ради на нацрту смерница 2019. године.

Оне имају за циљ "да подрже потрошаче у доношењу здравије одлуке у вези са храном", навела је у мејлу Катрин Ингелхард, научница у одељењу за исхрану и безбедност хране СЗО.

Јавна консултација о смерницама завршена је 11. октобра, а финализована верзија биће објављена почетком 2025. године.

храна
Фото: Pixabay.com

Смернице СЗО препоручују владама да спроведу "интерпретативне" ознаке које укључују нутритивне информације и објашњења о врсти производа.

Пример би био НутриСцоре, развијен у Француској и коришћен у бројним европским земљама, које рангирају храну од А (зелена, која садржи есенцијалне хранљиве материје) до Е (црвена, која садржи висок ниво додатих соли, шећера, масти или калорија).

Чиле и неколико других земаља Латинске Америке користе строжији систем, са упозорењима на храни са пуно шећера, соли или масти на предњој страни паковања у виду црног осмоугаоника који подсећа на знак стоп.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар